Râmnicu Vâlcea

21 | 28 OCTOMBRIE 1. VERNISAJ
 2. PROIECȚIE DE FILME URBAN EYE, PARTENERIAT CU ASOCIAȚIA “ARTA ÎN DIALOG”
 3. PREZENTARE CARTE „LOCUINTA ROMÂNEASCĂ. UN FIȘIER”
 4. ATELIER DE-A ARHITECTURA PENTRU COPII
 5. EXPOZITIE CONCURS „CASA” A STUDENTILOR SECȚIEI DE CONSERVARE ȘI RESTAURARE SIBIU A UAUIM
 6. PREZENTARE PROIECT „UNDE LOCUIESC EU”


VERNISAJ
SCUARUL MIRCEA CEL BATRAN | DIN CENTRUL CIVIC

21 OCTOMBRIE | ORA 17
PREZENTARE CARTE „LOCUINTA ROMÂNEASCĂ. UN FIȘIER”
GALERIA EXPOZITIONALA | PASAJ CENTRU CIVIC

22 OCTOMBRIE| ORA 10:30


”Locuinţa românească. Un fişier” este în primul rând o colecţie de planuri. Un atlas de case, o sumă de desene, însoţite de fotografii şi citate lapidare, care însumate descriu o bună parte din formele de locuire ce au apărut şi s-au desăvârşit în spaţiul geografic pe care îl numim astăzi România. Cartea nu se vrea a fi o istorie exhaustivă a locuinţei româneşti, ci numai un fişier, o punere împreună într-un dosar a modurilor în care s-a construit, de-a lungul timpului, casa oamenilor ce au trăit în acest teritoriu. O colecţie de fişe neinterpretate a cărei miză este aceea de a conştientiza, ordona, elibera, un precedent pe care se pot întemeia proiecţii, salturi înainte, case viitoare, care însă ştiu să asculte, să critice sau să fie atente la ceea ce timpul a şlefuit sau hazardul a permis. Lucrând, redesenând, alegând imaginile, autorii s-au gândit la un singur lucru: la bucuria descoperirii acestor planuri sau la nostalgia regăsirii lor, la puterea lor de a inspira, de a perpetua, mereu actual, modelul. În această logică a arhivei deschise, care nu își propune nicicum epuizarea unei teme, întâmplător sau nu, inițiatorii demersului s-au oprit la casa cu numărul 201.PROIECȚIE DE FILME URBAN EYE, PARTENERIAT CU ASOCIAȚIA “ARTA ÎN DIALOG”
GALERIA EXPOZITIONALA | PASAJ CENTRU CIVIC

22 – 23 OCTOMBRIE| ORA 10:30


UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film și oraș, deschide discuția despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, orașul este, încă de la apariția cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În același timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepției noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcții: Festivalul de Film UrbanEye Organizat anual, în luna noiembrie, festivalul propune publicului bucureștean; proiecții de filme în premieră națională; selecții de filme curatoriate în funcție de subiectele de actualitate dezbătute în mediul internațional; discuții și ateliere despre mediul în care trăim.

Prezența Urban Eye în cadrul Bienalei va consta în proiecția a câte două filme, în două seri consecutive:ATELIER DE-A ARHITECTURA
GALERIA EXPOZITIONALA | PASAJ CENTRU CIVIC

23 OCTOMBRIE| ORA 10:30


Credința De-a Arhitectura este că noi construim prin educație. Iar construcția noastră crește când:

 • Copiii şi adulţii înteleg şi iubesc valorile mediul construit şi sunt activi în comunităţile lor
 • Profesioniştii mediului construit se implică prin educaţie în societate
 • În educaţie, joaca, experimentul şi creativitatea sunt luate în serios

Atelierele De-a Arhitecura contribuie la îmbogăţirea culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale prin educaţia copiilor care sunt şi „formatori de opinie” ai părinţilor lor. Scopul este de a-i ajuta pe copii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi să facă legături între ceea ce află la şcoală şi procesele complexe care transformă locurile în care trăiesc. Ca adulţi, vor fi atât locuitori-utilizatori ai oraşelor, cât şi clienţi pentru arhitecţi, dar şi cetăţeni şi chiar factori de decizie care vor participa activ la modelarea locului în care vor trăi şi vor crea, utilizând atât moştenirea culturală, cât şi inovaţia, comunităţi cu o viaţă sănătoasă şi armonioasă.

Atelierele De-a Arhitectura pentru copii sunt gândite şi construite pentru a-i ajuta să îşi dezvolte o serie de abilităţi şi aptitudini care sunt poate mai puţin utilizate în procesul de învăţământ tradiţional:

 • aptitudinile de interpretare şi abstractizare, de reprezentare şi de exprimare vizuală, simţul  spaţial;
 • creativitatea;
 • abilitatea de a observa, de a percepe şi de a analiza critic mediul construit, identificând valorile lui şi dezvoltându-şi simţul civic şi responsabilitatea faţă de acesta şi cel natural;
 • abilităţile de colaborare, comunicare şi lucru în echipă.

De asemenea, programele sunt şi o deschidere spre un domeniu care nu apare în curricula şcolară, dar care face parte din viaţa noastră şi o influenţează. Astfel, vor cunoaşte limbajul specific arhitecturii, familiarizându-se cu reprezentările specifice acesteia şi îşi vor îmbogăţi cultura vizuală. Se va organiza câte 1 atelier de-a arhitectura în fiecare dintre cele 7 orașe menționate în duminica din cadrul săptămânii de itinerare.EXPOZITIE CONCURS „CASA” A STUDENTILOR SECȚIEI DE CONSERVARE ȘI RESTAURARE SIBIU A UAUIM
GALERIA EXPOZITIONALA | PASAJ CENTRU CIVIC

23 | 28 OCTOMBRIEExpoziția Secției de conservare și restaurare Sibiu a UAUIM din cadrul Bienalei de arhitectura A6 ediția 2022 iși propune să reunească proiecte ce abordează tema locuirii contemporane inserată în situri istorice. Vor fi prezente locuințe unifamiliale propuse în micul loc neconstruit din vecinătatea zidului cetății Sibiului la răspantia străzilor Manejului și Bărbierilor, locuințe semicolective în frontul rămas deschis pe strada Constituției colț cu strada General Magheru, la limita zonei istorice a Sibiului.

O a doua secțiune a expoziției va fi dedicată proiectelor participante și premiate la patru ediții ale concursului de proiecte studențesti “CASA” ce au avut ca temă locuirea în diferite ipostaze – locuire într-o comunitate restrânsă la Iasi 2018, 3 case și o cafenea în cetatea Alba Iulia 2019, o casă pe faleza istorică a Constanței 2020 și locuințe de urgența pentru o comunitate rurală 2021.

O altă secțiune va cuprinde lucrări de licență ce se concentrează pe intervenții de restaurare și refuncționalizare a unor clădiri istorice precum gospodării rurale de factură saxonă din Transilvania sau case de oraș. Toate acestea vor fi prezentate pe suport grafic și machete.PREZENTARE PROIECT „UNDE LOCUIESC EU”
GALERIA EXPOZITIONALA | PASAJ CENTRU CIVIC

24 OCTOMBRIE| ORA 10:3072% din populația urbană a României, locuim la bloc, însă oare știm cu adevărat unde locuim? Mai mult decât atât, dacă suntem puși în postura de a achiziționa o nouă locuință, vom ști oare la ce să ne uităm pentru a găsi căminul ideal?

Ne petrecem 87% din timp în spațiul interior și o parte considerabilă a acestuia acasă (68.7%), iar acest spațiu ne influențează sănătatea, calitatea vieții și bunăstarea în moduri extrem de complexe. Cu toate acestea, puși în fața alegerii unei locuințe, punem pe primul loc criterii subiective în ciuda faptului că există nenumărate moduri obiective de a lua o decizie informată.

Acestea sunt premisele de la care s-a plecat în elaborarea conținutului acestui ghid, un material educațional care va ajuta cititorii să își înțeleagă nevoile subiective de identitate și spațiu și să își creeze o grilă de evaluare obiectivă pentru alegerea viitorului cămin.

Ghidul să concentrează exclusiv pe locuirea colectivă și pe caracteristicile unui apartament, acesta fiind unul dintre cele mai căutate și vândute produse imobiliare actuORGANIZATOR

 

 

Proiect finanțat din timbrul arhitecturii

 

PARTENER PRINCIPAL

 

Sunteți în căutarea unei soluții BIM?

CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă.

Misiunea CONSOFT — ca partener de software — este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți în activitatea dvs. profesională. Sprijinim echipele de specialiști în privința utilizării tehnologiilor și le ținem la curent cu inovațiile care apar în ritm alert. 

Oferim industriei construcțiilor soluții software BIM, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Deținem tehnologii care oferă diferiților specialiști participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.

CONSOFT este unic distribuitor în România al soluțiilor software oferite de firma Graphisoft — Archicad, BIMx, BIMcloud și DDScad.

Conform Institutului de Arhitectură din Australia: “Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la o formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale”.

Având o echipă cu experiență de peste 25 de ani, CONSOFT vă oferă cursuri de inițiere și perfecționare în programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM, Solibri și vă furnizează servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru OPEN BIM.

Mai multe detalii pe https://www.consoft.ro

 

PARTENERI

 

peste 200 de ani de inovație!

Cu prezență în 28 de țări și având 216 puncte de producție, Wienerberger Group este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (POROTHERM), producător și furnizor de cărămidă aparentă și placaj ceramic (TERCA), lider de piață în Europa pentru țiglă ceramică (TONDACH) și pentru pavaje de beton (SEMMERLOCK) în Europa Centrala și de Est. În sisteme de țevărie (țevile ceramice STEINZEUG-KERAMO și țevile de plastic PIPELIFE) compania este unul dintre principalii furnizori europeni.

Povestea de succes a grupului a început în Austria în urmă cu peste 200 de ani, iar în România suntem prezenți din 1998. Wienerberger are în România 7 fabrici – 4 unități de producție de cărămidă și 3 unități de producție de pavaje. Avem peste 520 angajați și o rețea de distribuție la nivel național. De asemenea, exportăm produsele noastre în Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.

Ne dorim în continuare ca succesul nostru să fie bazat pe calitate excepțională și pe inovație. Tehnologiile de ultimă oră și experții din domeniu implicați în procesul de producție sunt garanția că produsele finale obținute sunt potrivite proiectelor arhitectonice moderne, performante energetic și mai ales sustenabile.

Mai multe detalii pe www.wienerberger.ro

 

 


ALUKÖNIGSTAHL este un furnizor de sisteme de cea mai înaltă calitate din aluminiu, oțel și plastic, precum și componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel susține proiecte de clădiri durabile.

ALUKÖNIGSTAHL operează în România din 1995 și cooperează îndeaproape cu cei mai experimentați producători de construcții de fațade, ferestre și uși de pe piața românească. De mai bine de 60 de ani suntem dealeri exclusivi cu doi producători de sisteme de top: Schüco international KG, lider mondial în sisteme de aluminiu, și Jansen AG, specialist în sisteme de profile din oțel. Această cooperare și dezvoltarea produselor specifice au ajutat ALUKÖNIGSTAHL să devină lider în tehnologie și inovare. Lista de referințe a companiei noastre include numeroase proiecte de birouri, rezidențiale, retail și hoteluri din toată România.

Pe lângă gama extrem de larga de produse care acoperă toate elementele anvelopelor clădirii: ferestre, usi, pereti cortina si luminatoare, sisteme de umbrire, usi rezistente la foc, sisteme de automatizare, oferim o mulțime de servicii dedicate arhitecților, investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, cu competență extinsă de servicii în toate fazele unui proiect de construcție. Compania noastră dispune de echipe de consultanta care dezvolta produse noi și oferă argumente decisive pentru alegerea componentelor optime de sistem pentru un anumit proiect de construcție.

Pentru informații detaliate despre produsele și serviciile noastre, accesați pagina noastră web: www.alukoenigstahl.ro.

 
PARTENER MEDIA

[arhitectura.6]