AMENAJARE DE INTERIOR / SCENOGRAFIE



1. YOU·TÓPIA | STUDIO NO PLAN SRL | ARH. ELŐD-ZOLTÁN GOLICZA


Scenografia pentru spectacolul de dans contemporan este compusă din structuri modulare din aluminiu acoperite cu table de aluminiu, vopsite în alb, ușor demontabile.

Lumea vizuală face referire la perioada de avangardă a începutului de secol XX. Transmite sentimentul de claustrofobie urbană, experimentează relația între corpul uman și structura artificială. 

Fiind o suprafață albă, videomapingul are ca scop schimbarea poetică a realității scenografice cu proiecții care intră în dialog cu compoziția geometrică a imaginii scenice.

Regizor: Florian von Hoermann & Edith Buttingsrud Pedersen

Asistent regie: Marcus Hinterberger

Costume: Zsófia Gábor

Musica: Marin Grigore, Vlad Robaș

Video mapping: Dan Basu

Fotografie: Sebastian Marcovici, Előd Golicza



2. SINUCIGAȘUL | BIHOR | ARH. ELŐD-ZOLTÁN GOLICZA


Scenografia este făcută în integralitate din elemente reciclate din decorurile spectacolelor scoase din repertoar.

Fiind mobil, pe durata întregii piese scenografia se poate monta și demonta în timp de câteva secunde. 

Elementele scenografice aparțin lumii ritualului de doliu. Negrul este culoare dominantă, spațiul delimitat de rama aurie sugerează tiparul încadrat al necrologurilor. 

Nișa din perete este la început cuibul familiei, înghesuit și mizerabil, apoi tronul unui omuleț marginalizat de lume și, în cele din urmă, propria lui cameră de jale.

Prin abstracția unor spații reale revelarea piesei se bazează pe capacitățile imaginative ale spectatorului.

Director: Bálint Botos

Costume: Bajko Blanka-Aliz

Sound design: Hodu Péter

Musica: Trabalka Cecília

Fotografia: Vigh László Miklós



3. 100 ONNS LIA RUMANTSCHA- TEATRU EFEMER, ZUOZ | ELVETIA | MEN DURI ARQUINT ARCHITEKTEN GMBH | ARH. DAN FELIX PARASCHIV


Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Lia Rumantscha s-au organizat în Zuoz o serie de manifestări care să reprezinte întreaga comunitate vorbitoare de limbă retoromană (Romantsch) din Elveția. 

Varietatea mare de evenimente ce urmau să fie organizate cu prilejul acestei sărbători a condus la elaborarea a două proiecte. 

Un loc de întâlnire în piața comunală  situată între primărie, școala primară și casa von Planta și un teatru efemer situat în sala de sport adiacentă școlii primare.

Principala funcțiune a acestui spațiu a fost aceea de teatru în care să se țină reprezentația piesei Tredeschin Retg în regia lui Manfred Ferrari. Narațiunea se petrece pe mare în cala unei nave transatlantice. Pentru a oferii spectatorilor o experiență totală, sala de sport a fost metamorfozată într-o mare barca. 

Pe durata zilei acest spațiu se transformă pentru a putea să se desfășoare conferințe, concerte și ateliere pentru copii. 

Deoarece s-a dorit a fi o intervenție efemeră întreaga instalație a fost concepută și realizată în așa fel încât sa poată fi demontată și reciclată fără a degrada existentul.



4. AMENAJARĂ INTERIOARE BIROURI – OPREA AVICOM | MURES | ADI PROIECT SRL | ARH. TURCU ADRIAN | ARH ATTILA UNGUREANU | ARH ISPAS MANCIU ALEXANDRA


Proiectul vizează amenajarea spațiului de birouri din cadrul unei hale aparținând companiei Oprea Avicom. Conceptul s-a bazat pe introducerea naturii în amenajare. Astfel, am apelat la principiile designului biofilic, creând pereți vegetali cu mușchi stabilizați, jardiniere cu plante în zona recepției și a biroului de contabilitate. S-au încorporat elementele naturale precum lemnul regăsit în riflaje și în pereții ce delimitează birourile de hol, unde s-a optat pentru o panotare cu uși integrate din sticlă securizată și panouri placate cu furnir de stejar. Având un luminator deasupra scării s-a propus ca peretele lateral să fie placat cu cărămidă aparentă albă, astfel jucandu-ne cu lumina reflectată pe acest perete.  

Birourile se impart pe 2 niveluri. La nivelul parterului se un spatiu de primire, un hol generos, biroul sef abator, un birou facturare,2 grupuri sanitare si un depozit de materiale curate.

 În hol pătrunde lumină naturală prin acel joc de plin gol al peretelui, iar tavanul este evidențiat prin benzile led și spoturile încastrate. Un interes sporit s-a acordat realizării instalațiilor pentru a obține consumuri mici pentru utilitați. Culorile predominante sunt neutre, culoarea accent fiind verdele regăsit în peretele vegetal, tapiteria canapelei și a scaunelor. 

La etaj se regaseste punctul info, receptia. Spatiul a fost gandit sa stimuleze creativitatea, socializarea și performanța. S-a dorit sa se aduca natura mai aproape, prin peretele vegetal propus. S-a pus accentul pe peretele din spatele biroului acesta fiind drapat cu licheni stabilizati.  In fața acestui perete s-a va montat logo-ul volumetric al firmei.

Continuitatea cu parterul e reprezentată de gama cromatică și materialele folosite. S-a propus un concept funcțional, accentul fiind pus pe versatilitatea spațiilor. S-au propus zone pentru meeting-uri, birouri închise, dar și open space. Mobilierul din birouri este unul minimalist , realizat în principal din pal alb și mdf furniruit de stejar. Birourile au ventilare naturală, dar și artificială, astfel nivelul de oxigen și calitatea aerului crește, oboseala si nivelul de stres al angajaților este mai scăzut. Propunerea realizată reușește să îmbine funcționalitatea cu estetica, încât utilizatorii să se regăsească în personalitatea fiecărui spațiu. Investiția în amenajare a fost de circa 400 000 euro + TVA.



5. AMENAJARE DE INTERIOR | SIBIU | ATELIER BELLEVILLE | ARH. ANDREI IOAN RECHE | ARH ALEXANDRU CIBU DEACONU | ARH IOAN EMILIAN VELICIU


Lucrarea de fata a avut ca scop amenajarea de interior a unei locuinte unifamiliale, cu patru membri, realizarea de mobilier specific fiecarei zone functionale si valorificarea spatiului prin accente luminoase. S-a acordat deosebita atentie spatiului dedicat copiilor, ei impartind o singura camera, separata pe doua zone: de ‘zi’ si de ‘noapte’. Aceasta idee a fost pusa in practica prin simularea unei zi insorite in natura pe zona de joaca si o noapte instelata pe zona de somn, sub lumina soarelui si a lunii. Culorile alese sunt preferatele fratilor, motiv pentru care ele se regasesc atat in amenajarea camerei lor, dar si pe alocuri in restul casei. In viitor, cand copiii vor ajunge la varsta cand simt nevoia de intimitate, spatiul permite separarea camerei generoase in doua incaperi separate.

Accentele colorate intra in contrast cu zonele texturate ale locuintei, ce au caracter linistit si imprumuta nuante naturale. Lemnul este prezent pretutindeni, de la parchet la rafturi, polite si locul de luat masa, pentru a sublinia aspectul tactil, texturat, ce creeaza o legatura intre locuinta si locuitori. Stimuli tactili delicati se regasesc in diverse detalii ale mobilierului, precum manere din piele.

Aspectul industrial al structurii metalice este imblanzit prin abundenta luminii naturale, dublata de accente luminoase artificiale. Pentru a exista un echilibru intre cele doua surse, s-au realizat doua tunele de lumina in inima casei. 

Amenajarea de fata are caracter evolutiv si se dezvolta odata cu oamenii ce se bucura de ea.



6. AMENAJARE SEDIU ADMINISTRATIV | BRASOV | AGENTIA DE ARHITECTURA SI DESIGN ADA SRL | ARH. NICOLAE TARIC | ARH IONUT ARITON | ARH ANA MARGARITESCU

 Obiectivul acestui proiect a constat in amenajarea spațiului interior al noului sediu administrativ al reprezentanței Förch in Romania. Noua cladire este formată volumetric și funcțional din două corpuri, cel administrativ si cel logistic, legate printr-un spațiu de acces și de trecere.

Corpul administrativ, desfășurat pe parter și doua etaje, găzduiește activitățile de management, instruire și evenimente de prezentare. În această primă etapă a dezvoltării, la etajul al doilea al acestui corp s-a propus o sală multifunctională, cu acces pe terasa adiacentă, circulabilă parțial, terasă ce este rezervată construirii intr-o etapa ulterioară a unui nivel complet, pentru noi birouri.

Conceptul amenajării corpului administrativ a pornit de la dorința conturării unui spațiu in notă industrială, în care funcționalitatea să nu piardă din vedere elementul prietenos pe care trebuie să îl aibă un mediu unde se petrec opt ore zilnic. Utilizarea materialelor calde, precum lemnul, și încadrarea lor in “tabloul” industrial oferă exact acel dozaj de cald-rece care permite „îmblanzirea” combinatiei beton aparent-metal.



7. AMENAJARE SEDIU BIROURI PITECH PLUS | MURES | ARH IOAN PASCU


De la începutul pandemiei au existat multe speculații referitoare la felul în care se va schimba modul în care lucrăm. Restricțiile cu privire la desfășurarea activităților de lucru, respectiv incertitudinea constantă a procesului de revenire a angajaților înapoi la birou, au fost motive îngrijorătoare atât în rândul angajaților cât și al angajatorilor. Cu toate acestea, în ambiguitatea care înconjoară implicațiile pe termen lung ale COVID-19 asupra vieților noastre, un lucru este cert – munca a fost descentralizată și acum se desfăsoară într-un spectru mai larg, atât de la birou cât și de acasă sau din alte locuri informale.

Ca răspuns la aceste moduri de lucru în schimbare, au apărut o varietate de abordări strategice în rândul organizațiilor care trec prin acest proces dinamic de tranziție. Unele dintre cele mai răspândite au fost: „strategia binară” cu modul de lucru de la distanță sau de la birou; „strategia de la distanță în primul rând”, în care munca de la distanță devine modul principal al fiecărui angajat. O alta varianta fiind „strategia hibridă”, care devine rapid cea mai benefică abordare de afaceri pentru lumea post-pandemică. Abordarea hibridă creează oportunitatea ca biroul să devină destinația cu adevărat dezirabilă, unde se promovează aspectele sociale și culturale ale muncii, ce nu pot fi recreate în alt mediu. 

Împreună cu beneficiarul, am identificat trei tipuri de activități pe care viitorul spatiu de birouri trebuie să le ofere angajaților: posibilitatea de socializare, colaborarea în echipă și zona de lucru individual. Schimbând aranjamentul tradițional în care spațiile de lucru sunt fixe, am abordat ideea de zone.

Această variantă încurajează colaborarea pe termen lung în cadrul echipelor și creează oportunități spontane sau momente de conexiune care nu se întâmplă în mediul online. În timp ce unii dintre noi au avut confortul de a lucra de acasă dintr-o camera liniștită de birou, majoritatea angajaților care lucrează de acasă s-au confruntat cu nevoia unui spațiu personal, necesar unui proces care implică mai multă concentrare. Pentru acestă categorie de oameni, biroul ar trebui să ofere un răgaz față de mediul de acasă. Astfel am creat spații care să faciliteze munca liniștită și concentrată.

Regândirea modului de lucru într-o variantă cu amenajări spațiale care să le permită angajaților să desfășoare diverse tipuri de activități, a transformat biroul într-un spațiu atrăgător, variat, care răspunde nevoilor angajaților.



8. APARTAMENTUL AURIU | SIBIU | PURE ARCHITECTURE SRL | C. ARH TUDOR ST. POPA



9. APARTAMENTUL GALBEN | SIBIU | PURE ARCHITECTURE SRL | C. ARH TUDOR ST. POPA



10. LOCU` DE PRAJIT CAFEA | SIBIU | ATELIER BELLEVILLE | ARH ALEXANDRU CIBU DEACONU | ARH ALEXANDRU ANDREI HARAGA


O mica prajitorie de cafea situata in inima Sibiului.

Raspunsul nostru, a fost o reactie fireasca la trei factori: pasiunea beneficiarului pentru cafea, hobby-ul acestuia privind prelucrarea lemnului, respectiv starea spatiului unde se desfasoara activitatea.

Spatiul interior, situat intr-o cladire din centrul Sibiului, a suferit de-a lungul timpului o serii de interventii cu rol de consolidare. Ultima dintre ele, efectuata candva in decada 1990-2000, a fost si cea mai agresiva: camasuirea majoritatii peretiilor interiori cu un strat de beton de circa 20 cm.

Solutia propusa, cu mici exceptii, epureaza orice finisaj la nivelul „cojii” spatiului, lasand privitorul sa fie martor la evolutia, nefericita am adauga, cladirii de-a lungul timpului.

Mobilierul, preia aceeasi directie, incercand sa dezvaluie cat mai mult din procesul de prajire si degustare a cafelei. Linii simple, lemn natur, metal, miros de cafea.



11. QUARTETT | SIBIU | ARH ELŐD-ZOLTÁN GOLICZA


Scenografia este compusă dintr-o platformă cu o gaură umplută cu granule de cauciuc negru, o perdea care desparte avanscena de patru scaune cu oglinzi unde actorii se schimbă la vedere, și o mare suprafață de proiecție înclinată.

Tema piesei este jocul de antagonisme: schimbarea rolurilor, dominația-submisiunea, feminitatea-masculinitatea, viața-moartea etc. In această ordine de idei și spațiul în sine are tensiunea între estetica de cabaret cu referiri la bordelurile franțuzești de început de secol XX și suprafețele de oglindă lucioase care duc cu gândul la o lume a SF-ului.

Regia: Hunor Horvath

Costume: Andreea Săndulescu

Dramaturgie: Genia Enzelberger

Video: Andrei Rancz

Muzica: Bence Kónya-Ütő, Magor Bocsárdi

Asistent regie: Paula Breuer

Fotografie: Sebastian Marcovici, Előd Golicza



12. AMENAJARE INTERIOARA | CLUJ | PROJECT A | ARH ROBERT FARCZADI


apartamentul situat în centrul orașului Cluj Napoca este într-o clădire istorică ce a supraviețuit bombardamentelor din cel de al 2-lea război mondial, cu 2 dormitoare, o cameră de zi, bucătărie și băi.

punctul de pornire a fost un apartament în care în ultimii 40 de ani nu s-a mai investit nimic, construcția a fost compartimentată după bunul plac al autorităților comuniste și a găzduit zeci de familii, cu bucătărie și dependințe comune și doar dormitoarele private.

primul pas l-a reprezentat revenirea la forma istorică a planimetriei, urmată de o atentă restaurare a elementelor istorice conservate și o amenajare contemporană care să păstreze o distincție clară între trecutul istoric și materia originală și intervenția actuală. Întreaga intervenție este reversibilă.

s-au folosit materiale specifice, tencuială fiind refăcută integral de la nivelul zidăriei (tencuiala inițială originală nu s-a păstrat, aceasta a fost înlocuită la un moment dat cu o tencuială pe bază de ciment) cu o tencuială de var hidraulic iar ferestrele și tâmplăriile au fost conservate și restaurate integral inclusiv mecanismele de închidere specifice sfârșitului de secol XIX cu ghiară și bumb inferior din alamă.

amenajarea a încercat să fie funcțională și în același timp cât mai puțin intruzivă cu piese puține de mobilier și cu finisaje adecvate.

probabil cea mai interesantă piesă a apartamentului o reprezintă masa și cadrul de bucătărie realizate dintr-o singură bucată de stejar provenită din aceeași scândura a unui arbore cu un diametru de peste 2 m.

sobele au fost restaurate integral și reclădite fiind complet funcționale. O provocare specială a fost refacerea pieselor ceramice sparte în spiritul celor originale respectând 100% forma, dar cu marcarea printr-o diferență de nuanță a pieselor noi.

caracteristici tehnice:

pereți: pereții din zidărie plină originali au fost tencuiți cu tencuieli pe bază de var hidraulic de la Kerakoll și zugrăviți în vopsele pe bază de var.

tâmplării: s-au păstrat tâmplăriile originale din lemn de rășinoase fiind curățate și realiniate integral inclusiv mecanismele de închidere cu bumbi de alamă

pardoseli: pardoselile sunt de 2-a tipuri: în zona de living și dormitoare pardoseala este un parchet de stejar masiv iar în zonele utilitare (hol, bucătărie, băi, și dependințe) aceasta este din dale geometrice de LVT Mixonomi.

Finisaje diverse: pentru placările de perete în zonele umede și de splash s-a ales o placare cu foaie de sticlă ventilat la intrados și printată cu acuarele realizat de către noi.



ORGANIZATOR

 

 

Proiect finanțat din timbrul arhitecturii

 

PARTENER PRINCIPAL

 

Sunteți în căutarea unei soluții BIM?

CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă.

Misiunea CONSOFT — ca partener de software — este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți în activitatea dvs. profesională. Sprijinim echipele de specialiști în privința utilizării tehnologiilor și le ținem la curent cu inovațiile care apar în ritm alert. 

Oferim industriei construcțiilor soluții software BIM, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Deținem tehnologii care oferă diferiților specialiști participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.

CONSOFT este unic distribuitor în România al soluțiilor software oferite de firma Graphisoft — Archicad, BIMx, BIMcloud și DDScad.

Conform Institutului de Arhitectură din Australia: “Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la o formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale”.

Având o echipă cu experiență de peste 25 de ani, CONSOFT vă oferă cursuri de inițiere și perfecționare în programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM, Solibri și vă furnizează servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru OPEN BIM.

Mai multe detalii pe https://www.consoft.ro

 

PARTENERI

 





peste 200 de ani de inovație!

Cu prezență în 28 de țări și având 216 puncte de producție, Wienerberger Group este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (POROTHERM), producător și furnizor de cărămidă aparentă și placaj ceramic (TERCA), lider de piață în Europa pentru țiglă ceramică (TONDACH) și pentru pavaje de beton (SEMMERLOCK) în Europa Centrala și de Est. În sisteme de țevărie (țevile ceramice STEINZEUG-KERAMO și țevile de plastic PIPELIFE) compania este unul dintre principalii furnizori europeni.

Povestea de succes a grupului a început în Austria în urmă cu peste 200 de ani, iar în România suntem prezenți din 1998. Wienerberger are în România 7 fabrici – 4 unități de producție de cărămidă și 3 unități de producție de pavaje. Avem peste 520 angajați și o rețea de distribuție la nivel național. De asemenea, exportăm produsele noastre în Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.

Ne dorim în continuare ca succesul nostru să fie bazat pe calitate excepțională și pe inovație. Tehnologiile de ultimă oră și experții din domeniu implicați în procesul de producție sunt garanția că produsele finale obținute sunt potrivite proiectelor arhitectonice moderne, performante energetic și mai ales sustenabile.

Mai multe detalii pe www.wienerberger.ro

 

 


ALUKÖNIGSTAHL este un furnizor de sisteme de cea mai înaltă calitate din aluminiu, oțel și plastic, precum și componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel susține proiecte de clădiri durabile.

ALUKÖNIGSTAHL operează în România din 1995 și cooperează îndeaproape cu cei mai experimentați producători de construcții de fațade, ferestre și uși de pe piața românească. De mai bine de 60 de ani suntem dealeri exclusivi cu doi producători de sisteme de top: Schüco international KG, lider mondial în sisteme de aluminiu, și Jansen AG, specialist în sisteme de profile din oțel. Această cooperare și dezvoltarea produselor specifice au ajutat ALUKÖNIGSTAHL să devină lider în tehnologie și inovare. Lista de referințe a companiei noastre include numeroase proiecte de birouri, rezidențiale, retail și hoteluri din toată România.

Pe lângă gama extrem de larga de produse care acoperă toate elementele anvelopelor clădirii: ferestre, usi, pereti cortina si luminatoare, sisteme de umbrire, usi rezistente la foc, sisteme de automatizare, oferim o mulțime de servicii dedicate arhitecților, investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, cu competență extinsă de servicii în toate fazele unui proiect de construcție. Compania noastră dispune de echipe de consultanta care dezvolta produse noi și oferă argumente decisive pentru alegerea componentelor optime de sistem pentru un anumit proiect de construcție.

Pentru informații detaliate despre produsele și serviciile noastre, accesați pagina noastră web: www.alukoenigstahl.ro.

 




PARTENER MEDIA





[arhitectura.6]