NEWCOMERS



01. BOUTIQUE HOTEL | BUCURESTI | DUTU ANDREEA CRISTINA


Orașul Brașov este poarta de intrare în Transilvania și inima istorică a României moderne. Reprezintă o fuziune între vechi și nou, unde călătorul fascinat de cultură și natură se poate reîncărca cu energia vibrantă a orașului. Există numeroase motive pentru care Brașovul este epicentrul turismului în România. Atractiile turistice asigură că Brașovul va continua să crească și să își clădească un viitor și mai impresionant. Oașul ascunde un vast catalog de monumente umitoare, printre care se numără și Cetățuia de pe Straja.

Situl studiat se află într-o zonă în care predomină locuințele individuale, o zonă vie, activă, care a determinat un sistem complex de viețuire din care s-a născut o comunitate aparte. Cultura reprezintă un element esențial al acestui spațiu. Proximitatea față de simboluri cu o încărcătura istorică puternică, precum Cetățuia sau Centrul Vechi al Brașovului, a dus la formarea unui caracter cultural deosebit care și-a pus amprenta asupra zonei analizate.

Legătura dintre sit și natură este una foarte puternică, care va determina în mod absolut volumetria și conceptul arhitectural al propunerii. Zona studiată beneficiază de o poziționare privilegiată, directă cu natura și are posibilitatea de a da naștere unor spații deosebite, de care locuitorii arealului sudiat au nevoie.

Intervenția își propune să accentueze identitatea culturală a locului, punând în valoare simbolurile arhitecturale și istorice ale orașului ce se află în vecinătatea sitului. Construcția propusă se va raporta la specificul zonei, fără să își impună dominanța. 

Viitoarea construcție va reprezenta un liant prin care comunitatea să aibă acces la spațiul natural al pădurii din apropiere. Această relație va fi stabilită prin intermediul unor terase amenajate, publice, deschise, care să transforme situl într-un nucleu viu ce invită observatorul să parcurga spațiul. Va fi creat un dinamism aparte care va anima zona și va îmbunătăți calitatea sa urbană.

Propunerea arhitecturală va răspunde și unei nevoi funcționale dată fiind poziționarea într-un context istoric, aceea de cazare. 

Proiectul își propune să aducă beneficii celor ce locuiesc în vecinătatea sitului, pentru îmbunătățirea palierului social, prin crearea de spații dedicate, cum ar fi săli de conferință, restaurante etc.

Inspirația conceptului arhitectural își are rădăcinile în tradițiile specifice ale zonei, amprenta culturală a locului și în imaginea vechiului oraș.

Silueta terenului în pantă și amplasamentul în inima unui spațiu verde, au dat naștere la multiple decizii volumetrice după care s-a modelat volumul exterior și interior al propunerii arhitecturale. Modul de desfășurare a zonificărilor funcționale în trepte a condus la crearea unor înșiruri de legaturi orizontale și verticale între diverse terase amenajate, care devin esențiale în conceptul proiectului prezentat. Inspirația din natură se citește încă de la prima imagine a volumului, până la scheletul de susținere a acestuia. Sistemul structural a luat naștere prin metamorfozarea și stilizarea elementului central al pădurii – trunchiul copacului.



02. INSTITUT DE CERCETARE A PATRIMONIULUI CONSTRUIT | SIBIU | FARKAS KINGA TIMEA


  Institutul de cercetare vine ca un raspuns la nevoia de salvgardare a patrimoniului construit.

  Sibiul fost oras-cetate are un tesut istoric destul de bine prezervat care adera la lista de patrimoniu al unesco. M-a ineteresat o analiza mai ales la la spatiul de limita dintre fosta cetate si restul orasului. Proiectul Harteneck , proiectul de promenada de la sfarsitul sec 19 care s-a realizat abia  la inceputul sec 20 promitea ca dupa masivele demolari a sistemului de fortificatie sa se creeze un ring verde dupa modelul vienez. Astfel se naste promenada de sus si promenada de jos astazi parcul cetatii si pacrul conerliu coposu urmate de alte parcuri ce completeaza ringul precum parcul astra, parcul boulevard si pacrul tineretului. 

  Observam ca partea de est ringului a ramas totusi nerealizata ba chiar tesutul istoric a avut cel mai mult de suferit in  aceasta zona in urma Planului de Sistematizare din perioada socialista prin faptul ca s-au demolat insule urbane din tesutul vechiului oras cetate. De asemenea zona a ramas destul de saraca si in functiuni de interes cultural si social. Proiectul isi doreste prin viziunea sa sa ofere un nou locus si sa continue de fapt acest traseu promenadic verde inceput.

  Astfel ne gasim in locul in care promenada se opreste adica Parcul Tineretului si descoperim un sit cu multe oportunitati dar care a ramas neglijat de administratie.

  Primul personaj al sitului este fosta gradina a manastirii Ursulinelor care a functionat o buna perioada de timp ca si curte de sport a liceulu pedagogic ce isi avea locatie in cladirea fostei manastiri. Dupa 2010 cand liceul si-a schimbat locatia a ramas abandonata

  Al doilea personaj este gradina fostei clinici Antal care devine si ea abandonata odata cu anasmablul de cladiri.

  Ansamblul in stil neoromanesc realizat de arhitectul Alfred Cernea este format din corpul principal si doua anexe ce au  fost recent clasate ca monumente. Ele au avut o istorie zbuciumata suportand multe tipuri de functiuni – clinici, sediul sanepid, orfelinat si gradinita.

  Ce-a de-a treia gradina este de fapt o zona a unei potentiale gradini care ar sta ca legatura intre cele doua existente si Parcul Tineretului din sud. Astfel anexele in stare de deteriorare ce exista astazi in zona aceasta se propun spre demolare.

  Prin regenerarea gradinior existente si o extensie a lor se naste un nou locus. Propunerea pune pe primul loc protejarea gradinilor istorice pastrand arborii existenti sanatosi si asigura o buna accesibilitate  si conectivitate in cadrul sitului dorind totusi sa ofere cat mai mult spatiu vegetal posibil. Se opteaza pe folosirea  speciilor  deja existente adaugandu-se inca 2 specii noninvazive cu rol peiager. De asemenea se pietonalizeaza strazile tertiare devenind accesibile doar riveranilor precum strada funarilor, strada Parcul Tineretului si Manejului.

  De asemenea noile insertii in gradini potenteaza si creaza locuri de odihna si loisir. Ele evoca intr-un fel sau altul o memorie a locului documentata cu ajutorul pozelor de epoca.

  Ansamblul existent se propune spre a fii restaurat si refunctionalizat ca spatiu muzeal al Institului care poate functiona independent. Una dintre anexe devine o cafenea iar cealalta punct de vanzare a biletelor si giftshop al spatiului muzeal.

  Restaurarea cladiriir existente se focuseaza pe readucere ei pe cat posibil la starea initiala atata la nivelul compartimentarilor cat si la imaginea exterioara unde este nevoie de restaurari ale tamplarilor, a tencuielii si a elementelor decorative. De asemenea este nevoie de mici lucrari de consolidare a sarpantelor.

  Mobila de expunere al  spatiului muzeal este inspirat de elementele originale de feronerie ale casei existente astfel ele sunt realizate din structuri metalice de cupru citand grilele ritmurile sau formele existente.

  Cat despre noua insertie Institutul ea isi are arhiva ca personaj principal. Depozitul de arhiva devine un core puternic din beton ce isi gaseste loc in inima institutului.

  Cladirea se aseaza pe fosta parcare publica care a fost eliminata pentru a dezcuraja masinile in zona de centru istoric. Insertia reinterpreteaza de fapt tipologia de O cu curte interioara pe care o regasim si in vecini la fosta manastire  . De asemenea noua insertie imprumuta printr-o reinterpretare  limbajul sarpantelor sub forma unui joc in care panta dezcreste spre ansamblul neoromanesc si creste spre strada . 

  Nu in ultimul rand cladirea se deschide la parter prin transparenta generoasa spre spatiul public si spre parc consolidand o relatie interior-exterior

  Patratul este un motiv recurent al noii insertii care a fost studiat in diferite ipostaze. Patratul promite o arhitectura inradacinata in formele primare, un memento al istoriei arhitecturii dar si o sacralitate a formei.

  Arhiva si ea patrata devine o entitate autonoma  fata de restul cladirii ea fiind si independenta structural. Corpul ei este o exceptie de la regula de aici si aceasta subtila torsiune in plan ce creeaza  geometria diafragmei.. La parter care este aproape in totalitate dedicat functiunilor publice arhiva devine in sine un exponat. 

  Tipologia aceasta de O  ofera  o anumita flexibilitate si armonie a spatiilor. Structura sa pe deschideri generoase ofera de asemenea un nivel ridicat de readaptabilitate . Tot ce se poate observa cu negru este structural astfel compartimentarile interioare sunt usor reversibile 

  Putem observa ca exista un luft de sticla intre corpul de arhiva si restul cladirii iar spatiile de la etaje sunt luminate preponderent din curtea interioara unde exista vitraje mai generoase astfel se creaza o atmosfera criptica in care interiorul poate fii descoperit doar de catre cei ce folosesc cladirea.

  Spatiile comune precum foaierele, loungeul, locurile de adunare si de pauza pot functiona impreuna cu functiunile fixe ale cladirii sau pot fii folosite liber si independent creandu-se spatii pentru evenimente sau in zilele linistite ele sunt spatii de citit sau de studiu ad hoc. 

  Propunerea  are in vedere spatiile de sedere din foaiere care prin destul de putin pot deveni mai mult decat spatii de repaus , ele pot indemna la studiu sau la interactiune, la introspectie.

  Micile incizii ofera o atmosfera criptica a volumului care alege sa devina introvertita la etaje dar aceste mici ochiuri inrameaza in mod strategic elementele valoroase ale imprejurimilor sau devin ochiuri de lumina la capete de parcursuri in cladire.

  Noua insertie exploreaza si tema luminii zenitale, arhiva are un un luminator central singura sursa de lumina naturala iar spatiile de birouri au si ele la dispozitie lumina zenitala prin luminatoare .

  Cladirea propusa devine un capat de perspectiva dinspre Parcul Tineretului si ofera un punct terminus in parcurs redirectionand de fapt utilizatorul spre descoperirea ansamblului neoromanesc.  Concluzionand propunerea este un raspuns la un sit ignorat dar poate mai important   la o nevoie de a proteja nu doar cetatea sibiului in forma ei documentara ci a salvgarda patrimoniul construit in general si a sensibiliza publicul prin educatie si cultura.



03. SCOALA DE ARTE SI MESERII | BRASOV | ARH OVIDIU SERGHE


Tema proiectului are ca scop o reacție coerentă alcătuită din trei intervenții în cadrul orașului medieval și împrejurimile sale. Acestea vor deveni un ansamblu de moduri teoretice și practice cu rol principal de a educa și conștientiza importanța modului de intervenție arhitecturală în zona rurală. 

Astfel, prin realizarea unui suport complet de educare, cei care vor fi interesați de acest domeniu, începând de la cei ce termină școala/liceul și până la arhitecți ce vor putea să își dezvolte abilitățile în această direcție. 

Prin dezvoltarea unei strategii de reutilizare a mediului construit existent, respectiv fostul Liceu Silvic și Casa Ciurculeț în relație cu propunerea unor clădiri în cadrul parcării de la Facultatea de Silvicultură, se vor realiza noi conexiuni micro și macro la nivelul orașului ținând cont de actuala stare a vieții socio/culturale din Brașov. Proiectul este reprezentat prin 3 părți cu multiple valențe dar care îndeplinesc funcțiuni majore pentru crearea unor caractere principiale în cadrul orașului, având și character public prin diverse activități și facilități. 

1. Școala

Propunerea unor clădiri în actuala parcare a Facultății de Silvicultură are ca scop fundamentarea cunoștintelor teoretice si aplicarea lor in cadrul atelierelor. Acestea vor fi realizate în cadrul unor săli de curs, de lectură sau conferințe. De asemenea prin prezența unor zone de expoziție, relația cu orașul va fi realizată prin simpozioane și prezentări. Partea administrative se va afla de asemenea în cadrul său incluzând zone ale profesorilor sau arhitecților invitați. 

Dat fiind proximitatea Facultății de Silvicultură, realizarea unor conexiuni atât la nivel fizic prin utilizarea porticului nevalorificat cât și la nivel de funcțiuni vor putea ajuta la realizarea unui program complet de educație a mediului construit și neconstruit. 

Suprafața sitului este de 2627 mp și nu conține construcții aparținând Bisericii Negre. 

Prezentarea amplasamentului/ modul actual de utilizare:

Amplasamentul propus se află in centrul vechi al oraşului, în interiorul vechii cetăţi. În momentul de faţă se deschide pe o singură latură către strada G. Bariţiu pe direcţia N-V. Pe celelalte laturi situl este bordat: la N-E de loturi cu locuinţe private fără valoare arhitecturală intrinsecă, la S-E un corp administrativ al Facultăţii de Silvicultură şi la S-V clădirea Facultăţii de Silvicultură şi o parte din fostul zid al cetăţii. Lotul are o formă aproximativ dreptunghiulară poziţionat cu latura scurtă către stradă şi o suprafată de 2627 mp. In momentul de faţă amplasamentul găzduieşte o parcare descoperită. 

Date urbanistice

P.O.T. = 33%

C.U.T. = 1.52

Suprafata desfasurata = 4000 mp

Program/ funcţiuni

Școala de la Brașov:

Edificiu bazat pe un program de arhitectură flexibil, cu caracter şi de interes public. Principalul său rol este dezvoltarea vieţii culturale şi sociale prin promovarea formelor de educație a artelor și meseriilor. 

a. Săli de curs:

Acestea vor fi dispuse în cadrul corpului de pe strada George Barițiu. Scopul lor este de a oferi posibilitatea cumulării de informații teoretice ce vor fi predate în paralel cu modulele practice desfășurate în cadrul atelierelor. 

Dimensiuni/ capacitate: 

suprafaţă 700 mp 

număr maxim de locuri cca. 150 

b. Ateliere:

Descriere: 

Atelierele vizează găzduirea de activităţi cu caracter productiv ( în general educaţio-nal) , destinate „producţiei”. Se doreşte organizarea unei suprafeţe de 700 mp prevăzută cu un sistem creativ de modulare/ compartimentare care să asigure buna desfăşurare a mai multor ateliere simultan, o parte din ele desfășurându-se în cadrul Casei Ciurculeț. 

Dimensiuni/ capacitate: 

Suprafaţă: max.1200 mp 

Număr de ateliere: variabil în funcţie de cerere şi număr de persoane 

Se recomandă poziţionarea în legătură directă a spaţiilor de expunere cu atelierele în care expunerea să poată fi integrată în spaţiul atelierelor. Suma suprafeţelor celor două spaţii nu va depăşi 1500 mp. 

c. Spaţiu public/ piazzetta

Descriere: 

Este un spaţiu în aer liber, deschis în permanenţă către locuitori, poziţionat în relaţie directă cu sala de expoziție și studiourile. Se recomandă separarea celor două printr-un sistem de faţadă mobil/ pliabil care să permită unirea celor două spaţii atunci când este nevoie. 

Acest spaţiu este destinat în principal loisire-ului dar poate găzdui şi o serie de alte activităţi ( spectacole în aer liber, sporturi urbane, etc.) 

Dimensiuni/ capacitate: 200 persoane 

Suprafaţă : max. 1000mp 

d. Spaţii de expunere:

Descriere: 

Sunt spaţii destinate expunerii convenţionale şi neconvenţionale. Se adresează expunerilor statice ( opere grafice, sculpturi, instalaţii ) 

Dimensiuni/ capacitate: 

Suprafaţă: cca. 500 mp 3 

e. Sala de conferinţe:

Descriere: 

Sala de conferinţe clasică, destinată prelegerilor, dezbaterilor sau conferinţelor. 

Prevăzută cu fotolii care pot fi poziţionate pe o pantă usoară. Va fi prevăzută cu un cadru tehnic corespunzător. 

Dimensiuni/ capacitate: 

2 -săli de conferinţă – max. 120 pers/ sala 

f. Librărie + punct informativ + punct pentru vânzarea de bilete:

Descriere: 

Librăria va fi un loc liniştit, ferit de activităţi zgomotoase şi agitaţie, prevăzut cu locuri pentru citit la interior. 

Dimensiuni/ capacitate: 50 persoane 

Suprafaţă: 250-300 mp 

g. Ceainărie/ cafenea:

Descriere: 

Barul este un spaţiu social destinat comercializării de băuturi alcoolice şi non-alcoolice. Va fi poziţionat în legătură cu spațiile de expunere şi va fi prevăzut cu un micuţ oficiu pentru pregătirea de semi-preparate. 

Dimensiune/ capacitate: 

Număr de persoane ( locuri ): 50- 70 

Suprafaţă: 250-300 mp 

h. Grădină publică, semipublică și îngropată

Descriere: 

Cele 3 tipuri de grădini vor avea grade diferite de vizibilitate, accesibilitate și lumină. Ideea din spatele lor este aceeași cu a celor din cadrul orașului ce diferă de la proprietate la cealaltă 

i. Parcaj subteran:

Descriere: 

Clădirea va beneficia de un parcaj subteran un nivel cu regim public si sisteme de tip Klaus.  ( nu va deservi doar clădirea ). 

Dimensiune/ capacitate: 

Număr de locuri : 44 

Pentru folosirea cât mai eficientă a spaţiului se recomandă folosirea unui sistem special de garare ( ex: sistemele de tip Klaus ) 

j. Funcţiuni opţionale:

În funcţie de rezolvarea arhitecturală mai pot fi poziţionate în clădire următoarele funcţiuni: 

studio pentru profesori: – max. 50 mp 

spaţii destinate comerţului ( pot fi poziţionate la stradă ) 

suplimentarea spaţiului destinat atelierelor/ barului/ librăriei 

2. Ateliere

Casa Ciurculeț de pe Strada Democrației, nr. 4 este monument istoric clasat înscris in LMI 2004, construit în anul 1699 și deținut de Biserica Sf. Nicolae cu o suprafață la parter de 192 mp, la subsol de 80mp și mansardă de 170mp. În momentul de față clădirea este într-o stare de degradare nefiind utilizată deși poziția amplasamentului și istoria locului sunt extrem de valoroase. 

Ideea principală este aceea de a restaura si reutiliza spațiile existente, inclusiv mansarda pentru realizarea unor ateliere ce vor fi in legatură cu școala. Relația cu Piața Unirii va fi dezvoltată prin deschiderea către public a atelierelor și realizarea unor locuri de expoziție. 

3. Cazarea

Imobilul compus din construcție cu suprafața construită desfășurată de 2941,75mp și teren în suprafață de 4330.8mp. Construcția este compusă din două corpuri: Corpul A edificat în anul 1926 în suprafață de 2132.95 mp și corpul B edificat înainte de 1967 în suprafață de 808.80 mp

Propunerea este reprezentată de realizarea unor locuri de cazare pentru cei ce vor studia, inclusiv pentru profesorii invitați dar și o zona de cantină, zone de loisir și petrecere a timpului liber. 

4. Concluzie

Așadar, strategia de intervenție va fi la nivelul orașului prin intervenții punctuale ce realizează un întreg pentru educația modului de construire, restaurare și conservare a obiectelor mobile și imobile.



ORGANIZATOR

 

 

Proiect finanțat din timbrul arhitecturii

 

PARTENER PRINCIPAL

 

Sunteți în căutarea unei soluții BIM?

CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă.

Misiunea CONSOFT — ca partener de software — este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți în activitatea dvs. profesională. Sprijinim echipele de specialiști în privința utilizării tehnologiilor și le ținem la curent cu inovațiile care apar în ritm alert. 

Oferim industriei construcțiilor soluții software BIM, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Deținem tehnologii care oferă diferiților specialiști participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.

CONSOFT este unic distribuitor în România al soluțiilor software oferite de firma Graphisoft — Archicad, BIMx, BIMcloud și DDScad.

Conform Institutului de Arhitectură din Australia: “Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la o formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale”.

Având o echipă cu experiență de peste 25 de ani, CONSOFT vă oferă cursuri de inițiere și perfecționare în programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM, Solibri și vă furnizează servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru OPEN BIM.

Mai multe detalii pe https://www.consoft.ro

 

PARTENERI

 





peste 200 de ani de inovație!

Cu prezență în 28 de țări și având 216 puncte de producție, Wienerberger Group este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (POROTHERM), producător și furnizor de cărămidă aparentă și placaj ceramic (TERCA), lider de piață în Europa pentru țiglă ceramică (TONDACH) și pentru pavaje de beton (SEMMERLOCK) în Europa Centrala și de Est. În sisteme de țevărie (țevile ceramice STEINZEUG-KERAMO și țevile de plastic PIPELIFE) compania este unul dintre principalii furnizori europeni.

Povestea de succes a grupului a început în Austria în urmă cu peste 200 de ani, iar în România suntem prezenți din 1998. Wienerberger are în România 7 fabrici – 4 unități de producție de cărămidă și 3 unități de producție de pavaje. Avem peste 520 angajați și o rețea de distribuție la nivel național. De asemenea, exportăm produsele noastre în Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.

Ne dorim în continuare ca succesul nostru să fie bazat pe calitate excepțională și pe inovație. Tehnologiile de ultimă oră și experții din domeniu implicați în procesul de producție sunt garanția că produsele finale obținute sunt potrivite proiectelor arhitectonice moderne, performante energetic și mai ales sustenabile.

Mai multe detalii pe www.wienerberger.ro

 

 


ALUKÖNIGSTAHL este un furnizor de sisteme de cea mai înaltă calitate din aluminiu, oțel și plastic, precum și componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel susține proiecte de clădiri durabile.

ALUKÖNIGSTAHL operează în România din 1995 și cooperează îndeaproape cu cei mai experimentați producători de construcții de fațade, ferestre și uși de pe piața românească. De mai bine de 60 de ani suntem dealeri exclusivi cu doi producători de sisteme de top: Schüco international KG, lider mondial în sisteme de aluminiu, și Jansen AG, specialist în sisteme de profile din oțel. Această cooperare și dezvoltarea produselor specifice au ajutat ALUKÖNIGSTAHL să devină lider în tehnologie și inovare. Lista de referințe a companiei noastre include numeroase proiecte de birouri, rezidențiale, retail și hoteluri din toată România.

Pe lângă gama extrem de larga de produse care acoperă toate elementele anvelopelor clădirii: ferestre, usi, pereti cortina si luminatoare, sisteme de umbrire, usi rezistente la foc, sisteme de automatizare, oferim o mulțime de servicii dedicate arhitecților, investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, cu competență extinsă de servicii în toate fazele unui proiect de construcție. Compania noastră dispune de echipe de consultanta care dezvolta produse noi și oferă argumente decisive pentru alegerea componentelor optime de sistem pentru un anumit proiect de construcție.

Pentru informații detaliate despre produsele și serviciile noastre, accesați pagina noastră web: www.alukoenigstahl.ro.

 




PARTENER MEDIA





[arhitectura.6]