ARHITECTURA – LOCUIRE



1. 2/4 CASE DIN BETON – LOCUINTE CUPLATE | TARGU MURES | MANOPERA ARCHITECTURE | ARH. ROMEO CUC, RALUCA SABAU, ROXANA POP, MARA SESCIOREANU

2/4 case din beton sunt un proiect care lucrează cu normalitate, simetrie, simplitate, logică structurală și materialitate onestăși care a încercat să șteargă parțial granițele dure dintre spațiul public și spațiul privat. Casele se află la limita dintre orașul Târgu-Mureș și zona sa periurubană preponderent rezidențială.

Locul se dezvoltă accelerat sub presiunea cerințelor imobiliare ale orașului, uitând adesea de importanța spațiilor publice în calitatea vieții urbane, fie ea chiar la o margine de oraș. Casele se așază cu responsabilitate pe teren negociind limita dintre spațiul public și privat, exprimând totodată sobrietate, simetrie și sinceritate arhitecturală.


În contextul unei periferii destructurate, proiectul spune povestea a 4 case, cuplate două câte două cu o amplasare pe parcelă care a căutat să ofere o zonă de spațiu semi-public. Fiind printre primele case construite pe stradă, au încercat să ofere un exemplu de ocupare, oferind consistență graniței dintre public și privat, însă ulterioarele dezvoltări nu au ținut cont de acest gest, iar retragerea realizată în fața caselor din beton a devenit un „buzunar” de spațiu public. Strategia de intervenție a fost de a construi locuințele cu o retragere de la stradă de 5 m, de a lăsa fațadele principale „neascunse” de gard și de amplasare a porților în aliniamentul caselor pentru crearea unui spațiu deschis – filtru.


Neavând un context construit și operând pe un parcelar tipic dezvoltărilor de la marginea orașelor, proiectul a găsit locul potrivit pentru a testa limitele reflecțiilor referitoare la ce (mai) înseamnă într-un proiect care nu formulează rețete pentru modul în care oamenii ar trebui să locuiască, ci se folosește de materialitate sinceră și spații firești pentru a crea un fundal locuirii viitoare.


Temele cercetării ca fundament pentru proiect au fost explorarea simțului tectonic al arhitecturii și a modului în care materia își impune propria formă, într-o căutare a simplității în arhitectură, structură și execuție.


Soluția de a folosi materialul într-o manieră care să îi fie proprie – ca material structural, greu, permanent, nepretențios  – a condus la realizarea structurii alcătuite din pereți dubli din beton autocompactant turnat monolit, cu termosistemul integrat, formând cele 4 colțuri și un perete în formă de H pentru fiecare din cele două imobile care găzduiesc 4 locuințe. Betonul a rămas aparent în interior și exterior, într-o expunere brută și onestă a însăși structurii casei.



2. CASA AG | MIERCUREA CIUC | ZTN | ANTAL ZOLTAN

Omul urban care își dorește o casă în suburbie se confruntă cu niște probleme ce țin de relația dintre urban și rural, pe care am încercat să le studiez, iar după concluziile luate să încerc să dau un răspuns la următoarele: 

  • probleme de urbanizare în suburbie ( imaginea suburbiei care în situația actuală se află între zona traditională a Șumuleului – sat tradițional și orașul Miercurea-Ciuc), 
  • relația dintre casă și grădină, grădina și natura ca și element adițional, 
  • relații spațiale, 
  • producții de serie, 
  • tipizarea,  
  • modul de a construi dintr-un buget restrîns dar totodată fără a se pierde calitatea.

Intenția mea a fost să creez o casă cu cea mai simplă formă, care are ca și nucleu dimensiunile/proporțiile casei tradiționale, cu implementări moderne. Totodată am vrut să evidențiez frumesețea lucrurilor minimale, și să scap de formalismul nejustificat – care distruge relația și imaginea dintre sat și oraș.  

Am vrut un proiect care se poate tipiza și reinterpreta astfel încât nucleul exterior să nu fie distrus, și să poată  fi implementat în zone diferite, la nevoi diferite. Aspectul minimalist este accentuat de acoperișul în două ape, cu un volum simplu care surprinde detalii artizanate și profunde. 

Mărimea spațiului nu se va schimba față de cel vechi, dar se încorporează veranda și se formează un open space bazat pe concepția verandei, și anume vizibilitatea oferită la cele două colțuri. Cu această rezolvare se formează o legătură luminoasă la care se atașează camerele. Legătura interioară între cele două niveluri este rezolvată cu o scară elicoidală care unește spațiul sculptural. S-a creat un open space care comunică cu grădina, astfel se lărgește vizual spațiul interior fără a fi nevoie de spații mari.

Fuziunea dintre casă și gradină iți oferă sentimentul că natura intră in casă, că faci parte din natura, într-un loc propriu și personal, amenajat după propriul plac, împreună cu luminozitatea pe care o are, într-o casă modernă bazată pe tradiții, prin mărimea și ideile sale. Nu există limite bruște între grădină și casă, ci se suplimentează. Structura din lemn aparent  este lăsată, astfel încât să devină un element decorativ al casei unde interiorul este mai mult ca o colecție de obiecte.  Lemnul aparent în interiorul casei reflectă natura prin plăci de lemn de plop, iar împreună cu textura sa crează un spațiu fermecător.

În cazul în care proiectul este preluat de către alte persoane, acestea vor beneficia de o varietate de opțiuni în amenajarea interiorului datorită structurii bine divizate, iar exteriorul își va menține forma de bază (alcătuită din materiale naturale : țiglă ceramică cu formă tradițională, plăci naturale – compoziție 90% din lemn, izolație din vată minerală unde amprenta ecologică este foarte redusă). 

Din punctul meu de vedere relația dintre proiectant si meșter ar trebui să fie una bazată pe ințelegere și deschidere. În cazul meu comunicarea cu meșterii care au contribuit la construcția casei a fost una dificilă, datorită faptului că tipizarea și industria a distrus dialogul între meșter și proiectant.

Galatea: povestea unui sculptor numit Pygmalion, cine a sculptat o statuie cu detalii atît de perfecte și profunde încât la sfârșit a prins viață. Am vrut cu numele Galatea să mă refer că nu forma ci detaliile se fac diferența.



3. THE LAKE HOME | SIBIU | AAIM STUDIO ARCHITECTURE | ANDREI MITRUS, ALEXANDRA MITRUS-ION, SONIA PETREA, MAGDA MUCENICA

Proiectul The Lake Home face parte dintr-un masterplan care isi propune revitalizarea zonei adiacente singurului lac din Sibiu- Lacul lui Binder.

Terenul studiat este alcatuit din parcela indentificata cadastral cu CF 133510 cu suprafata de 3060 mp. Parcela care face obiectul studiului are o forma poligonala; accesul pietonal si auto se face din  sud-vestul terenului. 

Situatia existenta: Cladirea existenta numita Corp C1, situata pe parcela CF 133510, are functiunea existenta de locuinta sociala / camin cu regim de inaltime P+E. Suprafata construita a imobilului studiat Corp C1 este de 586.56mp.

Situatia propusa: Se propun lucrari de etajare, mansardare si recompartimentari interioare cu modificari constructive, reabilitare interioara si exterioara pentru cladirea studiata – Corp C1. Regimul de inaltime al constructiei propuse va fi de P+3E+M, iar functiunea va fi Bloc de locuinte colective.

Conform PUG Sibiu, aprobt cu H.C.L. 165/28.04.2011, imobilul este amplasat in zona UTR Lacul lui Binder – UTR Lacul lui Binder_c – subzona mixta de locuinte, cu regimul maxim de inaltime admis in planul fatadei de 4 niveluri supraterane. Suplimentar este admisa adaugarea unei mansarde sau un nivel retras. Inaltimea maxima admisa a cladirii nu va depasi 16m la punctul cel mai inalt. Inaltimea maxima admisa a cladirii, masurata la coama acoperisului sau la aticul nivelului retras, in punctul cel mai inalt, nu va depasi 20m. Cladirea existenta Corp – C1 se afla intr-o zona fara interdictii de construie sau de interes public. Constructia existanta nu este incadrata in lista monumentelor istorice. 

Se propun lucrari de etajare, mansardare si recompartimentari interioare cu modificari constructive, reabilitare interioara si exterioara pentru cladirea studiata – Corp C1. Regimul de inaltime propus al constructiei Corp C1 va fi de P+3E+M, iar functiunea va fi Bloc de locuinte colective cu 42 de unitati locative. 

Pe terenul total studiat vor fi amenajate spatii verzi si pietonale. Accesul propus, atat pietonal cat si auto pe teren va fi asigurat dinspre Strada Tractorului. 

Parcarea se va face in incinta terenului. 

La exterior vor fi prevazute spatii verzi amenajate, accese pietonale si carosabile, retele tehnico edilitare. Ingradirea terenului se va realizare prin plantarea unor garduri vii, arbori si arbusti decorativi. Pe spatiile libere de teren se va planta gazon.  

INDICATORI URBANISTICI:

1. SITUATIE EXISTENTA (raportat la terenul total studiat – S=3 060mp):

POT EXISTENT = 19.2%

CUT EXISTENT = 0.38

Regim de inaltime existent: P+E

2. SITUATIE PROPUSA (raportat la terenul total studiat – S=3 060mp):

POT PROPUS = 21.6%

CUT PROPUS = 1.02

Regim de inaltime propus: P+3E+M

Structura de rezistenta a cladirii existente Corp – C1 cu regimul de inaltime P+E este din stalpi si grinzi din beton armat pe fundatii continue din beton armat, zidarie portanta si planseu din beton armat peste parter.

Fundatiile sunt continue sub ziduri pe ambele directii avand adancimea 90cm de la cota terenului natural. 

Lucrarile principale care se vor executa din punct de vedere structural sunt urmatoarele:

  • Realizarea subturnarilor fundatiilor existente prin metoda subzidirii
  • Realizarea fundatiilor pentru cadrele din beton armat
  • Realizarea infrastructurii de beton armat pentru casa liftului
  • Realizarea cadrelor de beton armat
  • Executarea si apoi montarea structurii metalice si a planseelor pentru fiecare nivel (existent P+E; final P+3E+M)
  • Realizarea sarpantei metalice
  • Realizarea canalelor exterioare precum si a caminelor aferente instalatiilor

Zidaria de umplutura atat la inchiderile exterioare cat si la compartimentarile interioare care delimiteaza apartamentele de la nivelul parterului si la nivelul etajului 1 se va realiza din caramida portanta de tip GVP grosime 30cm.



4. CORP C – LOCUINTE COLECTIVE | BRASOV | EXHIBIT ARHITECTURA | ARH. DRAGOS OPREA, NICOLAE PETRENCU, ALICE DIMOFTE COLABORATORI BEATRICE BUCUR, DANA CUCOREANU, DIANA BOGDAN, ALBERT MARIN

Descriere context:

Situl studiat se află încadrat conform PUG Brașov într-o zona definită din punct de vedere funcțional de locuințe individuale și colective mici, într-un țesut caracterizat de parcelări tradiționale/spontane, pe Strada Olarilor, o zona de tranzit intre spatiul urban si natural, cu o proximitate în plina dezvoltare, dar si cu o pozitionare ce ofera o  privire ampla asupra tesutului urban.

Descriere propunere:

Astfel, miza proiectului a fost înainte de toate, de a găsi o altfel de raportare la existent, de a media tensiuni și de a găsi noi orientari referențiale fără a raspunde mimetic.

Tema proiectului devine astfel construirea unui imobil de apartamente, un al treilea corp care sa intregeasca un ansamblu deja aflat in etapa de construire. 

Astfel, un prin pas a fost răspunsul dat proximităților imediate printr-un volum fațetat, tectonic, miza fiind o raportare egală dar mereu diferită spre exterior,încercând prin aceasta recuperarea peisajului urban. 

Acest monovolum neorientat, perceput ca un obiect greoi, lestat, decupează și formează din interior spre exterior, cu gesturi mici, punctuale, conexiuni cu peisajul . 

Apariția logiilor și a golurilor punctuale, devin valoroase tocmai prin caracterul lor aparent imprevizibil, ca accidente voite ce ajung sa recupleze interiorul introvertit de contextul exterior.

Spina centrală a volumului,  devine circulație verticală, care sustine și raspunde radial apartamentelor ce gravitează în jurul ei printr-o configurație de tip “Raumplan”, discontinuitatea plăcilor fiind transpusă și la nivelul fatadelor prin cromatică și textură diferite față de cele din câmpul acestora.



5. CASA ÎN VERMES | STUDIOOPREA | ARH CRISTIAN OPREA

Proiectul s-a născut dintr-o serie de premise extrem de speciale. Pentru o bună bucată de vreme întregul proces de creație a fost redus la o schiță planimetrică și un fișier excel ce concentra costurile execuției unei asemenea case, fără existența unui teren pentru implementare. Miza a fost găsirea soluției tehnice necesare pentru realizarea unei construcții ieftine și eficiente, bugetul fiind extrem de mic pentru tema clientei. 

Odată ce soluția tehnică a fost convenită cu diverșii constructori, următorul pas a fost găsirea unui teren a cărui valoare sa corespundă bugetului. 

Așadar casa nu s-a născut cum ar fi de așteptat dintr-un genius loci și mai degrabă a fost adaptată terenului prin mici intervenții și ajustări care au reușit să-i ofere un anumit tip de specificitate. Soluția tehnică definitorie care a făcut posibilă continuarea proiectului a fost evitarea construirii unui subsol și optarea pentru fundații punctuale realizate din prefabricate de beton umplute cu beton in situ

Casa a fost concepută liniar pe o axă nord sud, cu un nucleu central care se dezvoltă pe două niveluri. Nucleul central condensează bucătaria, baia și spațiul tehnic al casei și totodată un dormitor deasupra acestora. 

Chiar dacă proiectul a luat naștere din limitări de ordin pragmatic, spațiile au fost atent concepute să producă un anumit proces de metabolizare al universului domestic a locuinței și posibilitatea unei abstractizări a spațiului, în căutarea unei noi dimensiuni. Aceasta a fost posibil prin austeritatea materialelor utilizate, studierea intensă a relației dintre plan și sectiune, ajustarea proporțiilor și coregrafierea atentă a deschiderilor. Dormitoarele sunt mai întunecate, interiorizate iar spațiul de zi este generos deschis către exterior. Intrarea este un prilej de reverență, iar zona de zi impresioneză prin dărnicia detaliilor și a momentelor; “mișcarea” stâlpilor de lemn care se găsesc în forme diferite (pătrat, romb, cerc), conexiunea cu exteriorul și prezența impunătoare în spațiu a scării elicoidale.



6. CABANE CC | BRASOV | ARH DRACEA RAZVAN ION



Cabana a fost concepută ca o unitate de locuit autonomă cu utilizare temporară.

Patru unități au fost discret inserate pe proprietate, astfel încât să fie valorificat potențialul oferit de cadrul natural al muntelui, cu pante abrupte, păduri de brazi și vederi panoramice impresionante.

Forma, tipul de structură și materialele utilizate au fost atent alese în corelare 

cu contextul cultural și natural. 

Se poate remarca utilizarea extinsă a lemnului de la structură, la învelitoare, la placările interioare, până la obiectele sanitare.



7. CASA CU STREASINA | SIBIU | ATELIER BELLEVILLE | ARH ALEXANDRU CIBU DEACONU | ARH IOAN EMILIAN VELICIU | ARH ANDREI IOAN RECHE | ARH NICOLAE LUPU




Amplasamentul se situeaza intr-un tesut relativ omogen avand particularitatea ca ocupa interiorul unei insule urbane cu caracter rezidential. Acest avantaj face ca amplasamentul casei sa fie departe de circulatia auto si zgomotul strazii fiind o oaza linistita inconjurata de gradinile vecinilor. Sura pozitionata transversal pe teren genereaza doua grade de intimitate pentru ocupanti : zona semi-publica intre strada si sura si zona privata de gradina destinata familiei si prietenilor. Sura existenta aduce o completare acestei intimitati devenind aparatul de acces pentru zona extinsa a locuintei.

Tema de proiectare presupune realizarea unei locuinte pentru o familie compusa din 2 adulti si 2 copii, desfasurata pe un singur nivel. Se doreste utilizarea cat mai frecventa a spatiului exterior ca loc de joaca protejat pentru copii sau petrecerea timpului liber in exterior.

Proiectul se bazeaza pe ideea unui volum compact care se „aseaza” in mijlocul gradinii „decupand” astfel anumite cadre. Zona de zi este orientata spre intrare, respectiv spre sura, in timp ce dormitorul parintilor ofera o terasa intima spre coltul parcelei. Totul se regrupeaza uniform sub un singur acoperis amplu, bogat in intentii arhitecturale: ofera protectie pe terasa principala, conduce spre acces, ofera intimitate terasei parintilor.

Realizarea unui astfel de acoperis a fost posibilia in baza unor solutii structurale mixte care fac apel la elemente structurale metalice ramase aparente care asociaza amenajarii de interior de tip contemporan modern.



8. CASA UNIFAMILIALA PT | HARGHITA | EXPLICIT ARCHITECTS SRL | ARH GERGELY ATTILA | ARH VASZI BENEDEK


Amplasamentul se află în orașul Odorheiu Secuiesc, pe versantul stâng al râului Târnava Mare, cu vedere spre oraș și împrejurimi către nord.

Casa a fost așezată pe teren maximizând zona verde pentru curte și utilizând panta cât mai eficient pentru demisolul parțial solicitat de beneficiar.

Spațiile casei sunt organizate de o zonă de circulație în lungul căreia spațiul se lărgește uneori devenind hol, cuib pentru citit cu perne și vedere spre munți, cameră de zi cu vedere către curte, sau alveole pentru mobilier de depozitare. Planimetria în L definește locul principal în curte, terasa acoperită, care are o legătură vizuală și către cer și către locul de luat masa. Dormitoarele de asemenea au legătură directă cu curtea, accesele fiind protejate de o streașină largă, fără sprijiniri.

Lumina naturală este prezentă în casă prin suprafețele vitrate verticale sau în panta acoperișului și pe lângă vederile către împrejurimi contribuie semnificativ la atmosfera generală a casei.



9. CASA UNIFAMILIALA DT | HARGHITA | EXPLICIT ARCHITECTS SRL | ARH GERGELY ATTILA | ARH STG KEDVES (MIHALY) RITA


Beneficiarul a achiziționat un imobil la perimetrul centrului istoric al orașului, cu o casă existentă, care a fost modificată în mod agresiv. Într-o zonă eterogenă din punct de vedere arhitectural , provocarea a fost multiplă: re-relaționarea cât mai corectă cu vecinătățile (cu mod de ocupare a terenului foarte divers și monument istoric la capătul străzii), reducerea scării clădirii dar creșterea suprafeței de locuit originale, adaptare la constrângerile planimetriei și condițiilor tehnice existente și nu în ultimul rând crearea unui cămin confortabil pentru o familie.

Volumetria am adaptat-o la tipologia existentă în zonă, cu coame în general paralele cu strada, astfel am reintrodus clădirea în scara locului. Am păstrat raportul plin-golurilor fațadei stradale, colțul rotunjit de care s-a îndrăgostit beneficiarul și am încercat să nu-i diminuăm calitatea. Garajul s-a reconstruit cu suprafață mărită, în fundul curții pentru a nu perturba aliniamentul stradal. Delimitările terenului le-am definit cu suprafețe de cărămidă aparentă pentru a aduce culoare, textură, materialitate în câmpul vizual al locatarilor.

Spațiile de zi s-au organizat la nivelul parterului, fiind completate cu o terasă cu acces direct în curtea din spatele casei, iar cele de noapte s-au amplasat la mansardă. În spațiul fluid al parterului balustrada scării către mansardă am dezvoltat-o într-un perete perforat decorativ din lemn, cu spații de depozitare pentru instrumentele beneficiarului, care devine fundal pentru pianul restaurat între timp. Mobilierul fix a fost parțial conceput de noi cu colaborarea constructivă cu producătorul.



10. CASA IN LIVADA | SIBIU | ATELIER BELLEVILLE | ARH IOAN EMILIAN VELICIU | ARH ALEXANDRU CIBU DEACONU | ARH ALEXANDRU ANDREI HARAGA


Proiectul distileaza toate aceste constrangeri si isi propune sa abordeze in continuare peisajul, insorirea, accesibilitatea. Volumetria reprezinta o alta declinare a ideii de „casa pe casa”, corpul inferior aflandu-se in zona tectonicului, organizand spatiile legate de intimitatea familiala pe cand volumul superior este in sfera peisajului a spatiului, a cerului avand destinatia de camera de relaxare de tip SPA dar si spatii tehnice usor accesibile de pe latura superioara a terenului. Suprafata terenului ocupata de constructia casei este recuperata pe acoperis, sub forma unei terase circulabile orientate spre coama padurii vecine, terasa ce poate fi accesata direct de pe teren sau de la nivelul inferior, prin intermediul unui lift. „Casa de pe casa” este materializata diferit, atat prin proportii cat si prin materiale, astfel incat sa fie perceputa din departare, la scara satului de vacanta de odinioara. Realizata pe structura usoara, in sistem timber-framing se aseaza pe corpul masiv, monolit, precum un exponat pe un soclu.

Amplasamentul se situeaza intr-un cadru preponderent natural, la marginea unui sat sasesc, devenit ulterior sat de vacanta dupa exodul sasilor din Transilvania, un loc in care se simte inca, aceasta stranie dihotomie dintre abandon si regasire. Toposul locului este definit de coline si vai, pe care s-a intervenit prin lucrari de terasare pentru cultivarea vitei de vie si a pomilor fructiferi in perioada colectivizarii. Incepand cu anii ’90, zona cunoaste o dezvoltare rapida si eterogena prin construirea de resedinte sezoniere sau semi-permanente. Parcela beneficiarului se inscrie intr-un PUZ de lotizare si extindere a intravianului localitatii, la marginea satului Cisnadioara, pe o un teren puternic marcat de declivitati si accidente, cu o diferenta altimetrica de aproximativ 7 metrii intre extremitati. Forma triunghiulara, atipica a parcelei s-ar putea explica prin necesitatea trasarii circulatiei de acces in zona, coroborata cu topografia sitului. 



11. CASA MELC | BRASOV | ARH DRACEA RAZVAN ION | ARH COSULET CRISTINA


Conceptul casei este inspirat de amplasarea sa pe „Dealul Melcilor” și de formele de relief din jur, de unde și denumirea de „Casa Melc”.

Viziunea asupra casei a presupus realizarea unei soclu prismatic, solid încastrat în deal, ca suport pentru volumul de formă organică, asemeni unei cochilii de melc, care cuprinde nivelurile superioare și circulația pe verticală.

Această abordare fluidă a volumului superior se manifestă prin detaliile de la colțurile casei, de la ferestre, în forma tâmplăriei la exterior, precum și în casa scării la interior. 

Am urmărit ca forma organică să fie vizibilă și în interiorul casei, prin deschiderea către living a scării spirală și expunerea anvelopei exterioare. 



12. CASA S | COVASNA | STUDIO LUKROTHECA | ARH ROSZ GASPAR TAMAS | ARH GIURGIU MADALINA


Concepută pentru a găzdui o familie tânără de patru membri, construcția are o arhitectură modernă bazată pe principiile simplității, prin care se realizează o legătură armonică între o compartimentare optimă și utilizarea unei game reduse de culori și materiale tradiționale. Predomină placarea cu cărămidă aparentă, lemnul de culoare natur, betonul aparent și tencuială simplă de culoare albă. Pe parcursul realizării proiectului s-a acordat o atenție  deosebită detaliilor de execuție și finisajelor.

Volumetria poate fi descrisă ca un ansamblu de două corpuri: garajul cu un regim de înălțime S+P și casa propriu zisă cu un regim de înălțime de P+M. Conceptul de bază al garajului poate fi numit ”o cutie minimalistă” placată cu cărămidă aparentă refolosită, având închideri superioare din beton aparent. Casa în schimb, se încadrează în tipologia caselor tradiționale, cu un acoperiș realizat în două ape și cu o învelitoare din țiglă ceramică. Intrarea principală în locuință este marcată de prezența unei lucarne plasate deasupra acesteia.

Zonele de zi sunt amplasate la parter în strânsă legătură cu o terasă generoasă care face legătura spre curtea din spate, ferită de forfota străzii. Cele trei încăperi, bucătăria, locul de luat masa și livingul se află în strânsă legătură, fiind totuși separate printr-un decalaj volumetric. Zonele de noapte se află la mansardă pentru intimitate și beneficiază de o bună însorire datorată orientării față de punctele cardinale. 

De asemenea, eficiența energetică a fost una din principalele cerințe ale beneficiarului, astefel că maaterialele, finisajele, instalațiile dar și tehnologiile folosite au fost alese pentru a satisface cerințele energetice corespunzătoare clasei A+.

Date tehnice:

S teren= 900mp

S construită= 222.96mp

S desfășurată= 434.34mp

POT= 24.77%

CUT= 0.41

Regim înălțime= Sparțial+P+MValoarea investiției: 950€/mp



13. CASA TH | COVASNA | ROIA STUDIO SRL | ARH RALUCA ZBARCEA


Proiectul este amplasat într-o zonă rezidenșială, pe o pantă însorită, cu perspective ample spre Munții Bodoc și Rezervația Mestecănișului Reci.

Obiectul  proiectului este o locuință unifamilială, dezvoltată la nivelul parterului și parțial subsol. Aceasta beneficiază de sisteme de încălzire și răcire din surse regenerabile.

Conceptul pornește de la ideea realizării unei locuințe ce să fie bine amplasată din punct de vedere al însoririi, să capteze perspectivele, și să polarizeze spațiile interioare spre un spațiul exterior comun.

Volumele compoziției sunt simple, articulate printr-o pergolă de lemn.

Golurile mari de la nivelul parterului permit ca spațiul interior să beneficieze de continuitate spre cel exterior.

Distribuția spațiilor pe zone funcționale, generează o utilizare simplă și organizată a activităților. În zona accesului se află spații de depozitare ce pot fi imediat utilizate, o legătură bună cu garajul, zona de zi și cea de noapte.



14. CONSTRUIRE CASA DE LOCUIT | HARGHITA | ARH NAGY ARPAD | ARH MOSCU KATALIN


Principalul obiect al intervenției a fost construirea unei casă unifamilială din care o parte semnificativă să fie așezat în pământ. Intenția sincera al conceptului se bazează creând armonie între casă și contextul natural – rural. Din această cauză, ca element de închidere (placaj lemn ars), am propus lemnul ca utilizare locală a materialelor, care este, de asemenea, o reflectare a cunoștințelor locale de prelucrarea lemnului.

Partea față al casei – camera de zi și bucătărie – terasă face legătură vizuală cu drumul principal și funcțiunile intime – dormitoarele sunt orientat către pârâu și pădure.  Profitând de panorama, casa se află în extravilanul satului Borzont, într-o zonă de dezvoltare turistică.



15. CASA C&T LOCUINTA UNIFAMILIALĂ – NZEB | CLUJ


…un perete de cățărat și eficiența energetică maximă acestea au fost elementele de temă pe care le-am primit pentru această casă.

Amplasamentul este în inima naturii la liziera unei păduri cu o orientare est-vest și cu o panoramă spectaculoasă municipiul Cluj-Napoca.

Plecând de la aceste caracteristici și cerințe specifice am încercat să generăm o casă cu o vatră concentrată în jurul unei camere de zi pe 2 nivele, cu diversele funcțiuni necesare locuirii organizate în jurul acesteia.

Funcțiunile de zi sunt toate organizate la parterul rupt la 1/2 de nivel iar funcțiunile de noapte împreună cu „colțul de pisică” al beneficiarei sunt situate la etaj, cel din urmă primește un loc distinct și în volumetria casei, cu fereastra poziționată la înălțimea șezutului divanului pentru citit. Colțul a fost mobilat în colaborare cu cei de la ȘEZI cu piese realizate din lemn special pentru spațiul creat.

Latura nordică care găzduiește și zona de car-port are integrată pe întreaga suprafață un perete de cățărat cu surplombă, încadrate în arhitectura clădirii.

Provocarea majora a fost din punct de vedere tehnic atingerea unor caracteristici de eficiență energetică a clădirii care să se încadreze în standardele nZEB (beneficiarul nu a fost interesat de certificare însă) – pentru aceasta dincolo de procedurile convenționale d verificarea etanșeității și utilizarea de elemente cu caracteristici de termoizolare specifice, s-a folosit o zidărie dublă cu un miez de izolație (pentru care s-a dezvoltat un pattern de țesere specific) alternat cu zone de ventilare ce permite niște caracteristici de termoizolare în cursul iernii excepționale iar în cursul verii, prin ventilare, are niște caracteristici de reducere a necesarului de climatizare. Acestea cuplate cu o foarte atentă umbrire prin intermediul streșinii și a acoperișului terasei din proximitatea livingului au făcut posibilă realizarea unei case ce nu necesită climatizare pe perioada călduroasă a anului. 

Un alt element cheie ce a făcut posibilă această eficiență este acoperișul înierbat de tip extensiv care prin caracteristicile de inerție termică și prin reducerea temperaturii de suprafață datorate umbririi și evaporării a avut un aport major în obținerea unei construcții la standarde pasive. Vegetația specifică a fost aleasă pentru eficiență energetică mărită fiind o vegetație ce nu necesită irigație ci poate supraviețui pentru perioade extinse doar datorită apei din stratul de retenție special al acoperișului.

CARACTERISTICI TEHNICE:

Pereți: zidărie dublă ventilată, cu structură mixtă; structura de beton integral în peretele ”interior” fără punți termice.

Învelitoare: acoperiș înierbat în sistem extensiv, cu sistem de retenție a apei de ploaie

Ventilare: Ventilare activă cu recuperare de căldură 95% în sistem Meltem descentralizat

Încălzire/temperare: pompă de căldură cu sistem de încălzire în pardoseală și pereți

Tâmplării: tâmplării cu pachet de sticlă triplu stratificat cu filtrare IR, montaj cu bandă gonflabilă pentru a satisface testele de etanșeitate (blow-test)

Chestia cool – perete de cățărat, hamace și curte mare pentru una bucată cățel și 1,2,3…multe pisici.



16. EXTINDERE CASA DE LOCUIT | HARGHITA | ARH NAGY ARPAD | ARH ST KURTA-MOTTEL KLEMENTINA


Principalele obiecte al intervențiilor a fost extinderea casei prin etapizare. Intenția sincera al conceptului se bazează creând armonie între casa existentă și contextul urban. 

Ca element structural, am propus lemnul ca utilizare locală a materialelor constructiv, care este, de asemenea, o reflectare a cunoștințelor locale de prelucrare a lemnului. Extinderea din spate și cel lateral face legătură cu terasă care este un spațiu deschis acoperit. Profitând de panorama, casa se află în centrul orașului Gheorgheni, și întră în contact direct cu livadă din spatele curți.



17. IMOBIL DE LOCUIT | HARGHITA | URBAN DESIGN SRL | ARH JAKAB EMOKE


Construcția se află în municipiul Odorheiu Secuiesc, într-o zonă de locuit în curs de formare.
Scopul proiectului a fost realizarea unor locuințe cu un grad de confort ridicat, printr-o arhitectură specifică-contemporană,
cu îndeplinirea cerințelor arhitecturale de calitate ridicate, accentul fiind pus pe dimensiunea generoasă a spațiilor camerelor de zi.
Corespunzător funcțiunii propuse și temei de proiectare, construcția este structurată în felul următor:
Parter , Etaj 1 si Etaj 2 retras –  apartamente de 4 camere respectiv de
2 camere.


Circulația verticală este asigurată printr-o scară in 2 rampe precum și un ascensor panoramic.
Incinta este amenajată cu platforme pietonale, spații verzi și locuri de parcare.
Imaginea exterioară a clădirii a fost concepută cu mijloace contemporane: volum minimalist, compoziție dinamică, suprafețe vitrate având scopul obținerii unei atmosfere aerisite, contrar gabaritului său.



18. LOCUINTA UNIFAMILIALA LA HARGHITA-BAI | HARGHITA | ESZTANY GYOZO | NEMES DAVID


O casă de familie construită pe un deal abrupt, în spiritul arhitecturii montane, din piatră, lemn și cărămidă.


Locația este situată în Munții Hargita, la marginea de vest a stațiunii Harghita Băi. Zonă cu pantă, situată pe marginea pădurii de pini cca. 1400 m deasupra nivelului mării. În spiritul arhitecturii montane locale, domină structuri și finisaje din lemn și piatră.

Pereții și stâlpii din piatră bazaltică continuă simbolic piatra vulcanică pe care a fost construită casa. Structura aparentă din lemn de pe fațadă este un răspuns la orientarea vizuală verticală a trunchiurilor de copaci din pădurile de pini din apropiere.

Mai mult, structura și finisajele din lemn create în acest spirit sunt tipice arhitecturii vilelor din orașele noastre balneare de la începutul secolului XX.  Acoperișul înalt este avantajos datorită grosimii zăpezii, care depășește adesea 1,5 m.

Profitând de diferența semnificativă de nivel a parcelei, garajul de la subsol nu a fost construit sub casa, ci în fața casei cu acoperiș verde. Pereții exteriori ai casei sunt construite parțial din cărămizi termoizolante și placare cu piatră, iar parțial din structură și placare din lemn termoizolat cu vată minerală.

Spațiile interioare ale casei sunt deschise spre lumina soarelui și priveliște prin ferestre largi, făcând legătură între spațiile interioare și exterioare.



19. LOCUINTA UNIFAMILIALA LA SUMULEU CIUC | MIERCUREA CIUC | ESZTANY GYOZO | NONN ZSUZSANNA | MARTON VERA


Casă familială cu forme și proporții tradiționale, construită din materiale locale naturale. Terenul de la poalele nordice ale muntelui Șumuleu Ciuc este situat într-o zonă rezidențială liniștită, cu case familiale.

Singura cerere a familiei a fost folosirea materialelor naturale de construcție și a tehnologiilor tradiționale, o locuință cu adevărat prietenoasă cu mediul. O parte din lucrările de tâmplărie interioară a fost realizată chiar de către proprietar.

Conceptul principal al parterului este unicitatea spațiului. Elementul central al casei este soba pe lemne, care încălzește camera de zi, sufrageria și bucătăria de la parter, precum și baia din spatele sobei.

La mansardă au fost amplasate camere pentru părinți și copii, dotate cu o baie și o garderobă. Camerele de la etaj sunt, de asemenea, încălzite prin sistemul de încălzire cu aer al sobei centrale.

Principalele materiale de construcție ale casei: subsol și soclu cu zidărie din piatră naturală, pereți din cărămidă cu goluri tencuite, tencuială de var, tavan din lemn cu grinzi vizibile, șarpantă din lemn și țigle solzi de argilă. Forma acoperișului este tipic transilvăneană și tradițională.



20. RENOVARE SI MANSARDARE CASA DE LOCUIT, EXTINDERE TERASA | HARGHITA | ARH NAGY ARPAD | ARH KURTA-MOTTEL KLEMENTINA


Naarchitects birou de arhitectură – De la Carpații până la Chicago și acasă

La prima vedere gândirea internațională și cea patriotică locală par două antonime, care se exclud reciproc. Cu toate acestea, transformarea și extinderea casei de locuit face o încercare interesantă de a combina aceste două concepte.

Clientul s-a născut în Gheorgheni (Gyergyószentmiklós), un orășel din Secuime, s-a crescut în această casă de familie situată în zonă pericentrală. A devenit muzician și apoi, la o vârstă fragedă, viața l-a dus în cealaltă parte a lumii, la Chicago, unde a întemeiat familie. Totuși, inima lui l-a atras și acasă. Gândirea și modul de viață sunt în același timp internațională, dar totuși patriote autohtone. În același timp, îi place agitația marilor orașe occidentale iar și mediul liniștit și calm de acasă, cultura în care s-a născut. La început, acest oximoron a provocat și proiectarea casei sale pentru a reflecta această cale de viață incitantă. 

El a vrut să renoveze și să extindă casa moștenită de părinții săi adăugând o mansardă și o terasă cu două nivele, care să ofere părinților săi o casă stabilă în partea din față a casei, în timp ce partea din spate ar fi servit celor familii sale, stilul lui de viață dioică. Este o provocare deosebită să realizezi un design unde apare faptul că proprietarul nu numai a vizitat în străinătate, dar l-a și văzut. A trebuit proiecta casa într-un mod digerabil pentru un mediu obișnuit cu arhitectura tradițională, sau chiar mai convențională, a orășelelor.

Această dualitate se manifestă formal primul rând prin faptul că vorbim despre transformarea și extinderea unei clădiri existente, unde aceste două volume sunt bine separate unul de celălalt, dar se străduiesc spre unitate, creând noul întreg ca și instrumentele care se completează reciproc. Din stradă, această clădire rezidențială existentă din cărămidă definește în principal imaginea proprietății. 

Intrările în clădire cu treptele metalice și fâșia de învelitoare din tablă fălțuită sugerează faptul că clădirea este mai mult decât ceea ce apare din exterior. Promite elemente de design contemporan pentru observatorul din exterior Această se dezvăluie doar ajungând la spate, din spațiul intim al curții. Partea extinsă este în mod clar distinctă de partea existentă în ceea ce privește materialele și formă, în timp ce se potrivește ca dimensiune și proporții.

Pe fațada casei vechi au fost create mai multe intrări. Acest aspect a fost dat și de vechea utilizare a spațiului, dar funcționarea actuală a necesitat și aceste intrări multiple, separate, independente. Motivul pentru aceasta este, pe de o parte, crearea unei intimități independente pentru cele două familii, precum și posibilitatea de a închiria încăperea pe partea stradală să poată fi folosită ca și spațiu comercial. O scară metalică transparentă cu efect de plutire duce la fiecare dintre ele, ale căror dimensiuni alternante au fost dictate de caracteristicile terenului, iar designul lor conferă fațadei o tectonică aparte. Deversarea acestora este terasa din spate, care este accesibil printr-o scară din tablă metalică, dar ea însăși este deja realizată dintr-o structură din lemn stratificat. Coloanele și grinzile sale formează o compoziție incitantă, dar amplasarea și poziția lor a fost strict dictată de promovarea conexiunii vizuale dintre spațiile interioare și exterioare.

O parte a terasei superioare care se deschide din mansardă are un luminator din sticla securizata. Balustradele sunt la fel din sticlă securizată, ceea ce oferă o transparență maximă spațiilor. Această utilizare a sticlei a fost determinată în mare măsură de faptul că tatăl clientului era geamgiu.

Prelucrarea lemnului și lemnul ca material este o ocupație și material local, din acest motiv s-a ales această soluție. Folosirea materialelor locale și angajarea forței de muncă locală înseamnă întărirea economiei locale.

Prelucrarea metalului era o industrie semnificativă în oraș. În zilele de azi începe să aibă o tendință de renaștere, aceasta este un motiv pentru care elementele metalice apar pe clădire ca un element de stil progresiv în contextul industrial al zonei.

Sumar, suntem martorii desfășurării unei lumi captivante a formelor, în care două spirite aparent incompatibile trăiesc într-o simbioză sănătoasă, ceea ce servește dovadă că este posibil să nu doar importam forme de construcție gata făcute din străinătate, ci și atitudini sensibile, idei care pot fi adaptate locului într-un mod care este fidel locului în peisajul cultural local.

arh Balázs Imre



ORGANIZATOR

 

 

Proiect finanțat din timbrul arhitecturii

 

PARTENER PRINCIPAL

 

Sunteți în căutarea unei soluții BIM?

CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă.

Misiunea CONSOFT — ca partener de software — este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți în activitatea dvs. profesională. Sprijinim echipele de specialiști în privința utilizării tehnologiilor și le ținem la curent cu inovațiile care apar în ritm alert. 

Oferim industriei construcțiilor soluții software BIM, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Deținem tehnologii care oferă diferiților specialiști participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.

CONSOFT este unic distribuitor în România al soluțiilor software oferite de firma Graphisoft — Archicad, BIMx, BIMcloud și DDScad.

Conform Institutului de Arhitectură din Australia: “Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la o formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale”.

Având o echipă cu experiență de peste 25 de ani, CONSOFT vă oferă cursuri de inițiere și perfecționare în programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM, Solibri și vă furnizează servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru OPEN BIM.

Mai multe detalii pe https://www.consoft.ro

 

PARTENERI

 





peste 200 de ani de inovație!

Cu prezență în 28 de țări și având 216 puncte de producție, Wienerberger Group este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (POROTHERM), producător și furnizor de cărămidă aparentă și placaj ceramic (TERCA), lider de piață în Europa pentru țiglă ceramică (TONDACH) și pentru pavaje de beton (SEMMERLOCK) în Europa Centrala și de Est. În sisteme de țevărie (țevile ceramice STEINZEUG-KERAMO și țevile de plastic PIPELIFE) compania este unul dintre principalii furnizori europeni.

Povestea de succes a grupului a început în Austria în urmă cu peste 200 de ani, iar în România suntem prezenți din 1998. Wienerberger are în România 7 fabrici – 4 unități de producție de cărămidă și 3 unități de producție de pavaje. Avem peste 520 angajați și o rețea de distribuție la nivel național. De asemenea, exportăm produsele noastre în Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.

Ne dorim în continuare ca succesul nostru să fie bazat pe calitate excepțională și pe inovație. Tehnologiile de ultimă oră și experții din domeniu implicați în procesul de producție sunt garanția că produsele finale obținute sunt potrivite proiectelor arhitectonice moderne, performante energetic și mai ales sustenabile.

Mai multe detalii pe www.wienerberger.ro

 

 


ALUKÖNIGSTAHL este un furnizor de sisteme de cea mai înaltă calitate din aluminiu, oțel și plastic, precum și componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel susține proiecte de clădiri durabile.

ALUKÖNIGSTAHL operează în România din 1995 și cooperează îndeaproape cu cei mai experimentați producători de construcții de fațade, ferestre și uși de pe piața românească. De mai bine de 60 de ani suntem dealeri exclusivi cu doi producători de sisteme de top: Schüco international KG, lider mondial în sisteme de aluminiu, și Jansen AG, specialist în sisteme de profile din oțel. Această cooperare și dezvoltarea produselor specifice au ajutat ALUKÖNIGSTAHL să devină lider în tehnologie și inovare. Lista de referințe a companiei noastre include numeroase proiecte de birouri, rezidențiale, retail și hoteluri din toată România.

Pe lângă gama extrem de larga de produse care acoperă toate elementele anvelopelor clădirii: ferestre, usi, pereti cortina si luminatoare, sisteme de umbrire, usi rezistente la foc, sisteme de automatizare, oferim o mulțime de servicii dedicate arhitecților, investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, cu competență extinsă de servicii în toate fazele unui proiect de construcție. Compania noastră dispune de echipe de consultanta care dezvolta produse noi și oferă argumente decisive pentru alegerea componentelor optime de sistem pentru un anumit proiect de construcție.

Pentru informații detaliate despre produsele și serviciile noastre, accesați pagina noastră web: www.alukoenigstahl.ro.

 




PARTENER MEDIA





[arhitectura.6]