ARHITECTURA SPATIULUI PUBLIC



01. HEY!YARD 3.0 | CASTELUL TELEKI | MURES | ANA FELVINCZI


 Hey!yard este un demers educațional de amenajare a spațiilor publice inițiat în cadrul secției de arhitectură a liceului de arte din Târgu-Mureș. Proiectul îmbracă forma unei școli după școală, un workshop cu o etapă de proiectare de-a lungul anului școlar și etapă de construire pe perioada vacanței de vară.

Ediția a treia hey!yard s-a concentrat pe construirea unui răspuns sensibil, printr-o intervenție minimală într-un cadru natural protejat. Beneficiarul dorea înlocuirea sistemului de susținere improvizat pentru crengile unui arbore Catalpa lovit de fulger și amenajarea unui loc de odihnă destinat turiștilor care vizitează parcul castelului.


Ideea s-a dezvoltat de la două direcții conceptuale: reutilizarea inteligentă și judicioasă a materialelor aflate în grădina castelului(lemnul de la structura unui fost loc de joacă dezafectat) și construirea unui obiect pentru odihnă, care să fie o translatare simbolică în plan a jumătății de trunchi lipsă a arborelui afectat.


După vizitarea sitului elevii au ales ca sistemul metalic de susținere a crengilor să fie înlocuit cu un suport din lemn în T, construit în tehnica japoneză yakitsuri. Stâlpii de susținere au fost tăiați dintr-o plantație locală de salcâm, iar structura locului de odihnă a fost realizată din lemn recuperat și resturi de șipci primite de la o fabrică locală de mobilier.

Scopul proiectului este de a diversifica tipul experiențelor de care au parte elevii de la secția de arhitectură prin exerciții practice de proiectare adaptate vârstei. Primează dezvoltarea unor competențe specifice care țin de capacitatea de a observa, analiza și răspunde critic la o temă abordată, de a genera în mod creativ idei și forme, de a dezvolta manualitatea, înțelegerea materialelor și lucrul în echipă.


Elevii învață astfel despre complexitatea profesiei de arhitect, a rolului pe care îl are arhitectul în societate precum și principii legate de etică în abordarea spațiului și a mediului construit. 

Autori: coord. arh. Ana Felvinczi / elevi: Marosán Szidi, Bota Krisztián, Dániel Kerekes, Norbert Szász, Antónia Szabó, Székely Levente, Zsolt Mezei

Colaboratori: studenți: Ioana Ancuța Ungur, Paul Câmpean, Răzvan Farcaș, Vlad Beianu, Hunor Siklodi

Beneficiar: Teleki Kálmán

Amplasament: Castelul Teleki din Gornești, județul Mureș

An realizare: 2021



02. FOISORUL INTERBELIC | STUDIO GOVORA | ARH PETRU MORTU | ARH RADU TÎRCA | ARH STEFANIA HÎRLEATA


Modul de constituire al orașului a estompat în multe cazuri limitele spațiului privat, astfel că Govora poate fi înțeleasă și ca un spațiu public amplu și fluid în care grădina (de orice fel) devine parte a acestuia. În acest sens, reactivarea spațiului public este un element esențial, iar propunerea Studiogovora a fost o primă intervenție punctuală: restaurarea singurului foișor istoric rămas în Băile Govora, construit în 1938, o intervenție ușor de implementat și capabil de a fi relevant pentru comunitatea locală.


Fragil și degradat, foișorul a fost restaurat cu tehnici tradiționale prin contribuția voluntară a celor implicați și cu ajutorul comunității.
Foișorul Interbelic se află într-unul dintre cele mai importante zone rezidențiale ale orașului, un ansamblu de vile neoromânești construite în perioada anilor 1920-1930 și care a reprezentat până în 1989 zona destinată acomodării membrilor Comitetului Central.


Restaurarea lui nu vorbește atât despre obiectul în sine, ci despre reactivarea spațiului public al cartierului, respectiv a fostei mici grădini urbane, un spațiu neutilizat și neînsușit de comunitate de la începutul anilor 1990.


Ca o consecință a faptului că restaurarea foișorului a angrenat contribuția unei bune părți a comunității locale, voluntari și firme de specialitate, pe parcursul unui întreg an, el a reușit să devină un reper atât pentru locuitori, cât și pentru factorii de decizie locală.


Pe parcursul proiectului și după finalizarea lui, atât foișorul, cât și spațiul verde în care se află au fost cadrul mai multor activități și evenimente publice, precum workshop-uri, proiecții de lumini, degustări de vin, concert de jazz sau simple activități cotidiene. Locuitorii din cartier sau turiștii îl folosesc adesea ca un loc umbros de repaos, ca loc de joacă sau ca loc de întâlnire, semn că redarea foișorului  către public a răspuns unei nevoi reale.



03. 100 ONNS LIA RUMANTSCHA | PLAZZA CUMÜNELA, ZUOZ ELVETIA | ARH PARASCHIV DAN-FELIX


Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Lia Rumantscha s-au organizat în Zuoz o serie de manifestări care să reprezinte întreaga comunitate vorbitoare de limbă retoromană (Romantsch) din Elveția. 

Varietatea mare de evenimente ce urmau să fie organizate cu prilejul acestei sărbători a condus la elaborarea a două proiecte. 

Un loc de întâlnire în piața comunală situată între primărie, școala primară și casa von Planta și un teatru efemer situat în sala de sport adiacentă școlii primare.

Pentru a crea un loc de întâlnire în piața comunală, am făcut o tăietură circulară adâncă și am creat astfel o grădină alpină plină cu mirodenii, arbuști și flori de munte. În juriul ei am așezat 50 de scaune special proiectate ce se înlănțuiesc pentru a alcătui împreună un cerc.

În spațiul din piață au fost răspândite alte 50 de scaune alături de câteva umbreluțe și 3 module de standuri pentru organizarea bufetului. 100 de scaune pentru o sută de ani, gândite pentru a sta împreună, la fel ca o comunitate unită ce împreună poate avea forța ca să învingă timpul. 

Acest proiect a fost gândit ca o intervenție temporară, reversibilă și cu resurse limitate. Cele o suta de scaune și cele trei module de standuri ce au fost produse pentru acest eveniment au fost vândute, acest fel s-a recuperat o mare parte în investiția făcută. 

Totodata acest proiect a avut un impact neașteptat asupra comunității locale ce a decis și a votat ca acestă grădina cu amenajarea aferentă să rămână și după încheierea evenimentului în folosul comunității locale.



04. AMENAJAREA LACULUI BINDER | SIBIU | ARH MIHAI TUCA | ARH TEODORA GHITA | ARH OANA FOFIRCA IACOB | ARH ST ROXANA VOCHESCU | SIMONA STERCA


Lacul lui Binder s-a format artificial în urma exploatărilor materialelor argiloase-nisipoase, pentru fabricarea cărămizilor.

Lucrările de exploatare au început aproximativ dupa anii 1920 și au continuat până în 1958-1959 când Fabrica de cărămida Binder s-a închis. Prin restructurarea fostelor platforme industriale – se urmăresc efecte de impulsionare a dezvoltării atât la nivelul local al cartierelor nord-vestice, cat și la nivelul de ansamblu al Municipiului.

Prin amenajarea lacului și realizarea zonei de agrement a crescut calitatea vieții în cartier dar și la nivelul întregului Municipiu. Creșterea atractivității și funcționalității generale a zonei este deja vizibilă, prin modernizarea infrastructurii publice și revigorarea socio-economică – în jurul perimetrului lacului se dezvoltă noi ansambluri de locuit de calitate.


lmplementarea unei instalații moderne de sport nautic adaptat cerințelor contemporane de petrecere a timpului liber reprezintă o inițiativă fără precendent în rândul administraților locale. Wakeboard-ul este unul dintre cele mai spectaculoase și complexe sporturi nautice și reprezintă unul dintre sporturile extreme, mult îndrăgite în ultimii ani de iubitorii de adrenalină.

Poți face wakeboard, schi nautic sau kneeboard. Există două instalașii, cea de tip circuit 5.0 are o lungime de 460 m și poate fi folosită atât de tineri cat și de adulți, începători sau avansați.


Lacul poate fi folosit și pentru alte sporturi de apă – SUP, caiace, instalație de joacă Wibit, pescuit sportiv sau înot/îmbăiere.


Lucrările de amenajare au fost finalizate în toamna anului 2021, aici creându-se o nouă bază sportivă pentru practicarea sporturilor nautice precum și o zonă de relaxare și petrecere a timpului liber.

Lacul lui Binder are astăzi o suprafață de peste 37.000 de mp, un perimetru de mai bine de 800 de metri și o adâncime maximă de puțin peste 12 metri.


Provocarea proiectului pe partea de arhitectură a fost de a mobila cât mai discret malurile cu funcțiuni necesare activităților sportive, folosind structuri ușoare modulare, păstrând calitatea piesajului natural în prim plan.



ORGANIZATOR

 

 

Proiect finanțat din timbrul arhitecturii

 

PARTENER PRINCIPAL

 

Sunteți în căutarea unei soluții BIM?

CONSOFT vă ajută să găsiți alegerea optimă.

Misiunea CONSOFT — ca partener de software — este să vă ajutăm să fiți mai productivi și nu în ultimul rând mai eficienți în activitatea dvs. profesională. Sprijinim echipele de specialiști în privința utilizării tehnologiilor și le ținem la curent cu inovațiile care apar în ritm alert. 

Oferim industriei construcțiilor soluții software BIM, servicii personalizate și cunoștințe acumulate pe termen lung. Deținem tehnologii care oferă diferiților specialiști participarea într-un flux de lucru OPEN BIM fără bătăi de cap și fără compromisuri.

CONSOFT este unic distribuitor în România al soluțiilor software oferite de firma Graphisoft — Archicad, BIMx, BIMcloud și DDScad.

Conform Institutului de Arhitectură din Australia: “Răspândirea BIM-ului în industrie va îndemna profesioniștii la o formare continuă privind tehnologii, fluxuri de lucru și protocoale”.

Având o echipă cu experiență de peste 25 de ani, CONSOFT vă oferă cursuri de inițiere și perfecționare în programele BIM Archicad, Tekla Structures, AxisVM, Solibri și vă furnizează servicii de consultanță în înțelegerea și implementarea metodei de lucru OPEN BIM.

Mai multe detalii pe https://www.consoft.ro

 

PARTENERI

 





peste 200 de ani de inovație!

Cu prezență în 28 de țări și având 216 puncte de producție, Wienerberger Group este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (POROTHERM), producător și furnizor de cărămidă aparentă și placaj ceramic (TERCA), lider de piață în Europa pentru țiglă ceramică (TONDACH) și pentru pavaje de beton (SEMMERLOCK) în Europa Centrala și de Est. În sisteme de țevărie (țevile ceramice STEINZEUG-KERAMO și țevile de plastic PIPELIFE) compania este unul dintre principalii furnizori europeni.

Povestea de succes a grupului a început în Austria în urmă cu peste 200 de ani, iar în România suntem prezenți din 1998. Wienerberger are în România 7 fabrici – 4 unități de producție de cărămidă și 3 unități de producție de pavaje. Avem peste 520 angajați și o rețea de distribuție la nivel național. De asemenea, exportăm produsele noastre în Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria.

Ne dorim în continuare ca succesul nostru să fie bazat pe calitate excepțională și pe inovație. Tehnologiile de ultimă oră și experții din domeniu implicați în procesul de producție sunt garanția că produsele finale obținute sunt potrivite proiectelor arhitectonice moderne, performante energetic și mai ales sustenabile.

Mai multe detalii pe www.wienerberger.ro

 

 


ALUKÖNIGSTAHL este un furnizor de sisteme de cea mai înaltă calitate din aluminiu, oțel și plastic, precum și componente pentru realizarea arhitecturii contemporane, eficiente din punct de vedere energetic. Astfel susține proiecte de clădiri durabile.

ALUKÖNIGSTAHL operează în România din 1995 și cooperează îndeaproape cu cei mai experimentați producători de construcții de fațade, ferestre și uși de pe piața românească. De mai bine de 60 de ani suntem dealeri exclusivi cu doi producători de sisteme de top: Schüco international KG, lider mondial în sisteme de aluminiu, și Jansen AG, specialist în sisteme de profile din oțel. Această cooperare și dezvoltarea produselor specifice au ajutat ALUKÖNIGSTAHL să devină lider în tehnologie și inovare. Lista de referințe a companiei noastre include numeroase proiecte de birouri, rezidențiale, retail și hoteluri din toată România.

Pe lângă gama extrem de larga de produse care acoperă toate elementele anvelopelor clădirii: ferestre, usi, pereti cortina si luminatoare, sisteme de umbrire, usi rezistente la foc, sisteme de automatizare, oferim o mulțime de servicii dedicate arhitecților, investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, cu competență extinsă de servicii în toate fazele unui proiect de construcție. Compania noastră dispune de echipe de consultanta care dezvolta produse noi și oferă argumente decisive pentru alegerea componentelor optime de sistem pentru un anumit proiect de construcție.

Pentru informații detaliate despre produsele și serviciile noastre, accesați pagina noastră web: www.alukoenigstahl.ro.

 




PARTENER MEDIA





[arhitectura.6]